reaccions per l'elecció

Rivera critica el "supermercat" del PP i el PSOE amb el CGPJ i Podem rebutja Marchena

Casado celebra l'acord i remarca que el nou president és un "jurista dels millors"

El PSOE avisa que les relacions entre Sánchez i Casado continuen trencades

riveraciudadanosruedaprensa

riveraciudadanosruedaprensa / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El president de Cs, Albert Rivera, ha qualificat d’"escàndol i vergonya" que el PP i el PSOE hagin negociat "a dit" el repartiment del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). "El poder judicial no és un supermercat", ha dit. Rivera, en una entrevista a Telecinco, ha carregat contra l’acord entre el Govern i el PP per al nomenament de Manuel Marchena com a president del CGPJ, que, segons han informat a Efe fonts de l’Executiu, comptarà amb onze membres progressistes dels vint que el formen.

El líder de Ciutadans veu, a més, "sorprenent" i "un pacte contra natura per a molts votants" que el PP, segons ell, doni la majoria a Podem i que els que es manifesten davant dels jutges per demanar la independència del poder judicial, com va fer dissabte Pablo Iglesias, siguin ara els qui els elegeixin. Ha lamentat que el PP i el PSOE no aconsegueixin posar-se d’acord en temes com un pacte d’Estat per a l’educació o per reformar l’Administració, però, sí, perquè cada un col·loqui els seus magistrats o per tapar-se en la corrupció com han fet durant anys. Si el que volien era recuperar la credibilitat de la justícia després de la polèmica per la sentència de les hipoteques, s’ha fet "just el contrari del que s’havia de fer", ha remarcat Rivera. Cs, ha explicat el seu líder, podria haver participat també en aquesta negociació perquè per escons li correspon, però ha declinat fer-ho perquè no creu en un model en què els partits són els que elegeixen els jutges.  

Per la seva banda, la coportaveu de Podem, Noelia Vera, ha confirmat que la seva formació està mantenint converses amb el Govern per negociar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), i que han posat sobre la taula dues exigències, que no tenen a veure ni amb noms ni quotes: que la presidenta sigui una dona i l’òrgan, feminista, i que els membres siguin professionals solvents. D’aquesta manera, Vera ha rebutjat l’acord al qual han arribat el Govern i el PP.

Des d’IU, el seu coordinador federal, Alberto Garzón, ha qualificat d’"inexplicable" que el PSOE hagi "cedit" davant del PP a l’haver pactat el nomenament de Marchena en un moment de "descrèdit" de la justícia. Es manté d’aquesta manera, ha afegit, la "mala imatge" de la justícia i el PSOE demostra haver "cedit" davant de les "imposicions" de la dreta mes conservadora, quan la justícia ha mostrat la seva cara "més reaccionària" i malgrat que aquesta última no té, a més, majoria al Parlament.  

El PP i el PSOE, relacions "trencades"

El president del PP,Pablo Casado, ha celebrat l’acord i ha definit Marchena com un "jurista dels millors que ha tingut Espanya en les últimes dècades” i que compta amb el "respecte de tota la professió".

"La independència dels professionals que s’han presentat, tant pel torn de jutges com per la quota de juristes, són d’una extraordinària professionalitat, trajectòria i independència i el nostre compromís és que el CGPJ continuï desenvolupant la seva tasca de govern dels jutges amb la brillantor amb què ho ha fet fins ara", ha manifestat.

Quan se li ha preguntat expressament si ha parlat amb el president del Govern, Pedro Sánchez, per tancar aquest pacte al CGPJ, Casado ha refusat respondre per "respecte" a la mateixa elecció de l’òrgan de govern dels jutges i ha afegit després que el seu partit "sempre ha dit que no trencarà mai relacions amb el partit que està al capdavant del Govern" i que recolzarà propostes "responsables" que tinguin a veure amb l’Estat.

Notícies relacionades

Malgrat això, el PSOE ha confirmat que les relacions entre Sánchez i Casado segueixen trencades malgrat l’acord. "No hi ha cap novetat. La distància és un fet", ha assenyalat la portaveu del Comitè Electoral del PSOE, Esther Peña, en roda de premsa a la seu del partit a Ferraz. Sánchez va trencar relacions amb Casado el 24 d’octubre passat, després que el president del PP no es disculpés per haver-lo acusat en seu parlamentària de ser "partícip i responsable" del cop d’Estat que, segons el seu parer, es continua perpetrant a Catalunya.

Quan li van preguntar si el PSOE confia que la sortida de Marchena –considerat un dels jutges de línia més dura en el cas del procés– podria afavorir una sentència que perjudiqués menys l’estratègia de diàleg a la recerca d’una solució a Catalunya, Peña ha assegurat que, pel seu partit, "la independència de la justícia és una màxima". "No hi ha una estratègia política relacionada amb l’ens judicial, al contrari. Sí que hi ha una estratègia política relacionada amb el diàleg", ha assenyalat.