GUARDA DE SEGURETAT

Els Mossos investiguen si el franctirador va passar informació de l'1-O a la Guàrdia Civil

Murillo va ser contractat com a vigilant de seguretat al CTTI des del 19 de setembre fins al 21 de desembre del 2017

La fiscalia no descarta portar el cas a l'Audiència Nacional, però esperarà a veure com avança la instrucció

zentauroepp45805366 manuel murillo sanchez  foto sacada de su facebook181108102148

zentauroepp45805366 manuel murillo sanchez foto sacada de su facebook181108102148

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El franctirador que volia matar el president del Govern, Pedro Sánchez, va treballar com a vigilant de seguretat al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), entitat dependent de la Generalitat de Catalunya, la tardor passada, quan va tenir lloc el referèndum independentista de l’1 d’octubre. Els Mossos investiguen si va passar informació sobre l’1-O a la Guàrdia Civil aprofitant aquest lloc de treball.

Segons ha avançat RAC-1 i ha confirmat la Conselleria de Polítiques Digitals en un comunicat, Manuel Murillo va ser requerit per l’empresa privada que s’encarrega de la seguretat del CTTI per formar part del’equip de reforç de seguretat de l’organisme des del 19 de setembre del 2017, quan la Guàrdia Civil va registrar diversos edificis públics en una operació per impedir el referèndum, fins al 21 de desembre, quan es van celebrar l’eleccions al Parlament.

En el comunicat, la conselleria especifica que Murillo no va formar part dels equips fixos de seguretat de l’edifici del CTTI, de la qual s’encarrega la companyia Enerpro SL des del 2007. En concret, el franctirador va integrar un grup que es va contractar amb motiu d’una obres al’edifici annex al CTTI, que requeria un reforç addicional per garantir els accessos i el flux de persones al local. Va treballar principalment en horari nocturn, en dies alterns i en algun torn diürn.

Captures al mòbil

L’emissora ha informat que fonts del CTTI, de la conselleria i del Departament d’Interior han confirmat que Murillo va fer captures de les càmeres de videovigilància i que les tenia al seu telèfon mòbil. Es tracta d’imatges de les entrades i les sortides del centre, que hauria enviat a diverses persones, algunes d’elles vinculades a la Guàrdia Civil. La policia catalana ha traslladat al jutjat de Terrassa que investiga el tema aquesta nova branca del cas per saber si els fets que han descobert comporten algun delicte.

Murillo va ser detingut pels Mossos fa poc menys de dos mesos després que es detectés que suposava una amenaça real per a Sánchez per demanar en grups de Whatsapp recolzament "logístic" per assassinar el president per la seva decisió d’exhumar les restes de Franco del Valle de los Caídos.

Fruit de l’alcohol

En la seva declaració després de ser arrestat, el tirador va negar que volgués matar realment el president del Govern i va assegurar que els missatges en els quals mostrava aquestes intencions van ser fruit de l’alcohol i per fer-se el "patriota" davant la representant de Vox que el va acabar denunciant.

Segons la declaració, revelada per Antena 3, el dia que va enviar els missatges s’havia begut una ampolla de vi, un tub i unes cerveses. "Jo mai havia pensat matar Pedro Sánchez ni ningú. Se m’anava acudint mentre ho escrivia, probablement fruit de l’alcohol. Els llegeixo i m’adono que són tonteries", va assegurar.

Va reconèixer que posseïa totes les armes que li van confiscar els Mossos, així com la munició, i va admetre tots els missatges que va escriure en contra de Sánchez. No obstant, va afirmar que no tenia "cap intenció de matar ningú". "Era una manera de parlar", va afegir.

Acusació per terrorisme

Mentrestant, la fiscalia encara no ha descartat acusar per terrorisme Murillo i demanar al jutjat de Terrassa que remeti a l’Audiència Nacional el seu cas, malgrat que inicialment el va acusar de conspiració per assassinar una autoritat, possessió il·lícita d’armes, incitació a l’odi i amenaces greus. No obstant, el ministeri públic esperarà que la instrucció estigui més avançada.

Notícies relacionades

Fonts fiscals han explicat a Europa Press que en el moment de la detenció es va fer una consulta informal al jutge de guàrdia de l’Audiència Nacional i als fiscals de guàrdia, tot i que en cap moment s’hi va traslladar el cas.

Està previst que es torni a citar Manuel Murillo, així com la denunciant, una coordinadora local de Vox a Terrassa. Així mateix, estan pendents de fer diverses proves pericials que la fiscalia considera necessàries abans de prendre una decisió, com ara l’anàlisi de les armes pericials confiscades al domicili de l’home i el buidatge de les seves converses de Whatsapp.