UN PERILL REAL

Un tirador professional, fill d'un alcalde franquista, va intentar matar Sánchez

Els Mossos van accelerar l'arrest de Manuel Murillo i el jutge de Terrassa no va tenir dubtes de la "serietat" del magnicidi que planejava

Fondista premiat i de caràcter obsessiu, solitari i nostàlgic, emmagatzemava un arsenal que incloïa un rifle amb mira telescòpica

ck866xertpkge62mrlfzm61100 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Els Mossos d'Esquadra van accelerar la detenció de Manuel Murillo Sánchez, veí de Terrassa de 63 anys, perquè van considerar que suposava una amenaça real per a Pedro Sánchez. En grups de Whatsapp, aquest fill d'un alcalde franquista de Rubí havia demanat suport "logístic" per assassinar el president espanyol després de la decisió d’exhumar les restes de Franco. "Volia sacrificar-se per Espanya i estava disposat a pagar-ne les conseqüències carceràries" que comportés el seu magnicidi, recalca el portaveu Albert Oliva. El 19 de setembre passat va ser detingut per la policia catalana, que va trobar a casa seva un arsenal amb un rifle amb mira telescòpica inclòs. Fa un mes i mig que és a la presó.

Una usuària d’un dels grups telemàtics, que el partit ultradretà VOX ha identificat com una de les seves coordinadores territorials –una cosa que els Mossos s’han negat a confirmar al tractar-se d’un testimoni protegit–, va avisar la policia catalana perquè va creure que Murillo estava parlant seriosament. Els investigadors, després de llegir el contingut dels missatges i traçar un perfil del sospitós, van arribar a la mateixa conclusió i van informar al jutjat de guàrdia de Terrassa, que no va contactar amb l'Audiència Nacional al no considerar-ho un cas de terrorisme si no un delicte de conspiració d'atemptat contra l'autoritat amb ús d'arma

Pistoler, solitari i nostàlgic

"No és cap boig", s’afanyen a remarcar fonts pròximes a la investigació. "És un home de 63 anys, que no està casat, amb prou feines té vincles socials i no consta que tingui cap historial psiquiàtric". Un perfil que va inquietar els policies per dos motius: era un nostàlgic del franquisme que no tenia res a perdre i era un tirador professional. 

Arsenal intervingut al domicili de Murillo. / MOSSOS D’ESQUADRA

Inscrit en el Club de Tir Terrassa, ha sigut qualificat pel seu president, Alberto Moreno, en declaracions a TV-3, com "un tirador mediocre i de quarta categoria" i ha dubtat que se’l pugui considerar "un franctirador, perquè disparava amb una arma d’aire comprimit". Però el cert és que tant aquesta passió com la seva professió, vigilant de seguretat en petites empreses –gairebé sempre a càrrec de tasques de protecció d’edificis–, el connectaven amb les armes.

Conscients que era molt probable que guardés un armament considerable a casa seva, els Mossos van optar per arrestar-lo quan estigués al carrer. Ho van fer el 19 de setembre, davant del portal del seu bloc, tot just quatre dies després d’haver rebut la denúncia. A l’interior de casa seva va aparèixer un arsenal que feia feredat: pistolessubfusells –alguns de manipulats per poder metrallar– i fins i tot rifles. Un d'aquests tenia capacitat per arribar a un objectiu situat a dos quilòmetres de distància gràcies a una mira telescòpica. “Fos o no mediocre, no podíem esperar a comprovar si fallava el tret”, aclareixen aquestes mateixes fonts. Per a algunes de les seves armes tenia llicència. Per a d’altres, no. Per al rifle i els subfusells, o els explosius que també emmagatzemava, no en tenia cap.

Quan els Mossos el van arrestar no va perdre la calma. Ni tampoc va fingir sorpresa o necessitat d’aclarir que els seus comentaris no només fossin coses que es diuen però no es fan. En realitat, ni tan sols va voler declarar i sense obrir la boca va passar a disposició del jutge de Terrassa, que va decretarpresó preventiva el 21 de setembre. El cas, no obstant, no va sortir a la llum. El portaveu Oliva ha explicat que els Mossos van optar per mantenir-se en silenci "per respecte a la Moncloa i perquè el tema afectava la seva seguretat".

Manuel Murillo, en una prova esportiva / FACEBOOK

Notícies relacionades

L’home detingut per voler assassinar Sánchez va ser un destacat atleta de Rubí i és fill de Manuel Murillo Iglesias, l’últim alcalde franquista d’aquesta localitat, des de 1962 fins a 1977. Nascut el 1956, no té cap antecedent penal. Va ser quatre vegades campió d’Espanya dels 100 quilòmetres en ruta i va participar en sis campionats del món d’atletisme. El 1994 i el 1996, va ser reconegut en la Nit de l'Esport que organitzaven diversos mitjans locals de Rubí.

El pare de Murillo, que va ser alcalde de Rubí.

Murillo fa un mes i mig que està intern a la presó de Brians 1. El jutge de Terrassa, com als Mossos, no dubte sobra "la serietat del seu propòsit". Havia deixat clar a les xarxes socials "la manera de portar a cap" el crim, tenia les armes i l'"habilitat com a tirador" requerides per cometre'l i presumia de "com seria de precísarribat l'instant crucial "per privar de la vida Sánchez", segons ha escrit a la interlocutòria que li imposa la presó provisional. A Murillo li faltava només ajuda per decidir quan i on emulariaLee Harvey Oswald quan va disparar contra John Fitzerald Kennedy.