LA LEGISLATURA EN SUSPENS

Sánchez planteja el seu pla b per aguantar un any

Estudia salvar les mesures estrella via decret mentre negocia el Pressupost en paral·lel

El Govern compta que els independentistes sí que recolzin la pujada del SMI i el foment del lloguer

undefined45762862 madrid 05 11 2018  pol tica   el secretario general del psoe181105132345

undefined45762862 madrid 05 11 2018 pol tica el secretario general del psoe181105132345 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra/ Iolanda Mármol

“El poder desgasta, sobretot el que no el té”. L’equip de Pedro Sánchez repeteix amb insistència la màxima del que va ser set vegades primer ministre d’Itàlia, Giulio Adreotti, per expressar la voluntat que els ha transmès el president d’esgotar tot el temps possible a la Moncloa. Aquesta intenció xoca de ple amb la decisió dels partits independentistes de no recolzar els Pressupostos del 2019, però el Govern no creu que això suposi el final de la legislatura i ha decidit treballar en dues vies paral·leles per seguir amb vida. D’una part, continua pedalant en una negociació dels Comptes que no dona per perduda, i per una altra, es planteja aprovar per via reial decret o projecte de llei les mesures estrella desgranades perquè ERC i elPDECat s’avinguin a aprovar-les. Salvant les polítiques socials de més profunditat, creuen fonts de l’Executiu, Sánchez podria aguantar un any més. La tardor del 2019 és, afirmen, la data més probable per a les legislatives.

Haver de trossejar el Pressupost no és ideal, admeten en el Govern, però sí una fórmula hàbil per arribar a les eleccions amb mesures reals de fort impacte que dotin de certa solidesa el projecte socialista. ¿Què podria aprovar-se per aquesta via? Sens dubte no tot.

Fonts governamentals admeten que podrien validar-se les polítiques que tècnicament haurien d’estar en vigor l’u de gener vinent. Com que els Pressupostos no estaran aprovats llavors, només poden emportar-se al Congrés les que no impliquin una despesa pública. La pujada del salari mínim interprofessional (SMI) és la que compta amb més punts d’entrar en aquest pla b. Segons el ministeri d’Hisenda, aquest increment té un impacte zero en el Pressupost General de l’Estat, tot i que genera un cost de 340 milions d’euros a la Seguretat Social, informa Rosa M. Sánchez. Des de l’Executiu recorden que, en anys de Comptes Públics prorrogats, ja havia pujat el SMI.

Una altra mesura que encaixa és el foment del lloguer. La posada en marxa d’un parc públic de vivendes socials i dotar de potestat els ajuntaments perquè posin un límit als preus del lloguer podrien aprovar-se sense cost per a l’Estat. També es pot validar la pròrroga a l’impost de patrimoni, ja que el Govern ho fa ja anualment perquè les autonomies que tenen aquest gravamen puguin aplicar-lo.

Ni inversions ni dependència

No obstant, altres iniciatives tenen més dificultat per aprovar-se sense estar allotjades en el Pressupost, perquè necessiten dotació econòmica, com els ajuts a la dependència o alsmajors de 52 anys. Les inversions de l’Estat en les comunitats autònomes o la disposició addicional tercera de l’Estatut difícilment podrien tirar endavant sense el marc pressupostari.

El Govern està disposat a buscar l’encaix. “Intentarem fer-ho amb o sense Pressupostos perquè hi ha fórmules per fer-ho. Buscarem els instruments adequats perfectament legals legítims, democràtics i experimentats en la vida parlamentària”, va confirmar aquest dilluns el secretari d’Organització del PSOE i ministre de Foment, José Luis Ábalos.

Des de fa dies ERC explica a Madrid que, tot i que mantindrà el seu rebuig de l’avantprojecte de Pressupostos, estan disposats a aprovar les mesures socials de Sánchez per separat.

Pragmatisme a dues bandes

“Això és que tenen mala consciència i una enorme dificultat per explicar el seu ‘no’ als Pressupostos, opinen a la Moncloa. Ábalos, que prefereix advocar pel “pragmatisme”, confirma que s’aplicaran els “mecanismes jurídics” necessaris per tirar endavant les polítiques d’impacte social però que, en paral·lel, el Govern no llança la tovallola en la negociació pressupostària.

“No renunciem a res. Som conscients dels obstacles, però també som conscients que als dos dies es relativitzen i s’obre una altra possibilitat”, insisteix, sense revelar si els republicans parlen en dos tons diferents ja sigui en discursos a les seves bases i en les reunions, o bé si el Govern té esperances en altres moviments. Fonts de l’Executiu asseguren que els contactes formals amb ERC no han començat i que encara estan en el torn del PNB

Notícies relacionades

Al Govern, mentrestant, es comparteix l’enfocament i es confia que els dos partits catalans vagin aquesta vegada de la mà. “No negociarem uns Pressupostos de l’Estat quan l’Estat és el culpable que hi hagi presos polítics. Però podem asseure’ns a parlar sobre mesures concretes”,explica un conseller.

En aquest context, la reforma de la llei d’estabilitat, que l’Executiu necessita per aixecar el bloqueig del Senat al camí de dèficit, podria accelerar-se. Aquest dimarts expira el termini de les esmenes parcials i, ara que Ciutadans ha decidit no utilitzar més la seva pinça amb el PP per dilatar el tràmit, el grup socialista creu que la modificació podria ser ràpida i possibilitar 6.000 milions més d’oxigen per al 2019.