ÒBIT

Mor el jutge que va iniciar la investigació del referèndum de l'1-O

El titular del jutjat número 13 de Barcelona, Juan Antonio Ramírez Sunyer, ha mort als seus 71 anys com a conseqüència d'una llarga malaltia

GRAF3943. L’HOSPITALET DE LLOBREGAT (BARCELONA), 03/02/2018.- El magistrado Juan Antonio Ramírez (c), a su llegada al juzgado. El juez que investiga los preparativos del 1-O practica hoy los primeros interrogatorios del caso en sede judicial, con la declaración de dos testigos que, ante la Guardia Civil, situaron a Carles Puigdemont y Oriol Junqueras en reuniones técnicas para organizar el referéndum. EFE/Marta Pérez

GRAF3943. L’HOSPITALET DE LLOBREGAT (BARCELONA), 03/02/2018.- El magistrado Juan Antonio Ramírez (c), a su llegada al juzgado. El juez que investiga los preparativos del 1-O practica hoy los primeros interrogatorios del caso en sede judicial, con la declaración de dos testigos que, ante la Guardia Civil, situaron a Carles Puigdemont y Oriol Junqueras en reuniones técnicas para organizar el referéndum. EFE/Marta Pérez / Marta Perez (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El jutge de Barcelona que investigava els preparatius del referèndum de l’1-O, Juan Antonio Ramírez Sunyer, va morir aquest diumenge als seus 71 anys com a conseqüència d’una llarga malaltia que s’havia agreujat en les últimes setmanes.

La defunció es produeix al mig de la instrucció de la causa contra una quarantena de persones per la preparació del referèndum. El jutge s’havia convertit en la bèstia negra de l’independentisme, ja que feiamés de set mesos que investigava alts càrrecs de l’Executiu català per la preparació de la consulta, indagacions que es van iniciar arran de les declaracions de l’exmagistrat i exsenador d’ERC Santi Vidal, que va insinuar que el Govern havia obtingut, dades fiscals dels catalans de manera il·legal.

La seva investigació ha sigut la base probatòria del Tribunal Suprem per processar els líders independentistes. La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) havia decidit aquesta setmana reforçar completament el Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona perquè Ramírez Sunyer es pogués dedicar exclusivament a la investigació de la causa de l’1-O. Fins aquell moment, el magistrat tenia un reforç parcial d’un jutge de Badalona que li feia judicis per delictes lleus, però ell havia de continuar instruint les causes que li entraven. Durant aquell temps, va autoritzar la Guàrdia Civil que prengués declaració a funcionaris, empleats o càrrecs de l’Administració autonòmica. 

Menys d’un any abans, l’abril del 2016, Ramírez Sunyer va rebre una de les condecoracions que els Mossos d’Esquadra concedeixen amb motiu del Dia de les Esquadres i que solen distingir jutges i fiscals que hagin destacat per alguna operació policial rellevant.

Estava considerat en el món judicial com unmagistrat discret que no es deixava influir. No era membre de cap associació judicial i li agradava controlar de prop totes les investigacions.

Notícies relacionades

En el passat, vaprotagonitzar polèmiques actuacions,com per exemple quan va ordenar presó per a un grup d’anarquistes que havien participat en una protesta de companys d’Itàlia o, també, l’ingrés a la presó per a un membre dels Castellers de Sants per la seva participació en les protestes del centre okupa de Can Vies, el 2015. De fet, un grup anarquista autodenominat "Les Brigades de la Cólera" va reivindicar el 2006 l’enviament d’una carta bomba dirigida a Ramírez Sunyer, que va ser desactivada pels Mossos d’Esquadra a l’oficina de Correus.

Tant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) com la Fiscalia General de l’Estat van emetre una nota lamentant la mort i traslladant el condol als familiars, amics i companys. El fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres Santos, va destacar en una altra missiva que el jutge "va ser un exemple de compromís i dedicació a l’exercici de la funció pública" i que va desenvolupar la seva tasca "amb la consideració més gran i respecte".