EN EL PARLAMENT

Torra acusa Sánchez de ser «còmplice de la repressió»

El president anuncia que el PDECat i ERC no votaran els pressupostos de l'Executiu central

Torrent assegura que l'escrit de la fiscalia es construeix sobre una "ficció perversa"

zentauroepp45721096 el president de la generalitat  quim torra  i el president d181102142503

zentauroepp45721096 el president de la generalitat quim torra i el president d181102142503 / Pere Francesch

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Unió del sobiranisme en repulsa a les acusacions de la fiscalia i l’advocacia de l’Estat contra els líders del procés. El president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del Parlament, Roger Torrent, van entonar aquest divendres una declaració institucional davant de la fixa mirada de familiars dels processats, acompanyats pel Govern i diputats de JxCatERC, laCUP Catalunya En Comú-Podem. Una escenificació solemne però sense pompa, escarida i atapeïda de cares llargues, que els va servir per tornar a conjurar-se sota una mateixa premissa: el rebuig de la judicialització del procés sobiranista. La resposta de l’independentisme es va reservar per ser anunciada pel mateix Torra en un acte a les portes de la presó de Lledoners (Bages): no votaran els pressupostos dissenyats per Pedro Sánchez i retiraran el seu recolzament al Govern.

A l’auditori de la Cambra catalana, el president va acusar el líder de l’Executiu central de ser "còmplice de la repressió" i d’"aprofundir en una injustícia democràtica", després de veure minada la seva esperances que influís per propiciar la retirada de tots els càrrecs. "El Govern ha perdut una oportunitat d’or per treure dels tribunals el conflicte i tornar-lo a la política", va emfatitzar, i va assegurar que el fet que l’advocacia de l’Estat acusi per sedició i no per rebel·lió "no és un gest, sinó un menyspreu absolut als demòcrates empresonats". Torra va negar tots els càrrecs que pesen sobre la cúpula de l’1-O, va resoldre que "l’única violència que hi va haver l’1-O va ser la de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil pegant gent pacífica que únicament volia votar", i va emfatitzar que "de cada cop s’aixequen més forts, en són més, i més determinats". 

Torrent, per la seva banda, va arrencar la lectura del discurs capbaix, no per això poc contundent: “Demanen 200 anys de presó a demòcrates, gent de pau, amb qui es pot estar d’acord o en desacord però que en cap cas han comès un delicte. És inacceptable", va proclamar, i va subratllar que "s’acusa gairebé la immensa majoria de la població d’aquest país". El blanc dels seus dards va ser el ministeri públic, al qual va acusar d’actuar amb "anhel de revenja", tenyint un escrit de qualificació de "ficció perversa". "No es persegueixen persones, es persegueixen idees", va etzibar.

Notícies relacionades

El colofó al discurs va tornar a ser en record de l’1-O  i del 3-O, una crida a conjurar-se "en el que els uneix", i amb la seva promesa de no parar fins que els presos siguin lliures i els ‘exiliats’ de tornada a casa. Els assistents van respondre amb el crit de "llibertat".

Cop de porta als pressupostos

Les declaracions d’ERC i el PDECat després de la declaració institucional ja auguraven el cop de porta als comptes de l’Estat. El vicepresident i dirigent republicà, Pere Aragonès, va burxar que "no hi ha hagut gestos" per part del Govern, i que, per tant, veu "impossible" moviments de la seva part per garantir estabilitat a Sánchez. Hores després, el president del PDECat, David Bonvehí, va ratificar el seu 'no' als comptes. "És evident que no hi ha res a negociar. Ja s’espavilaran amb els seus pressupostos i amb la seva política espanyola", va concloure.