GESTOS A L'INDEPENDENTISME

Sánchez deixa enlaire l'indult si hi ha condemnes per als presos independentistes

El Govern creu que l'acusació per malversació en lloc de rebel·lió milloraria el clima amb Catalunya

ERC segueix en el 'no' als Pressupostos del 2019, però s'obre a aprovar mesures socials per separat

zentauroepp45698227 graf8598 madrid  31 10 2018   el presidente del gobierno  pe181031093639

zentauroepp45698227 graf8598 madrid 31 10 2018 el presidente del gobierno pe181031093639 / Javier Lizon

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Marmol / Juan Ruiz Sierra

Pedro Sánchez va deixar enlaire, ahir, els seus eventuals gestos a l’independentisme per tal de persuadir les forces catalanes perquè recolzin els Pressupostos per al 2019, que preveu començar a tramitar al Congrés al desembre, tot i que encara no té prou suports perquè tirin endavant. El president del Govern va deixar enlaire un hipotètic indult als dirigents del procés. No es va comprometre, com li demana Albert Rivera, a descartar aquesta mesura de gràcia i va alimentar aquesta opció al no respondre a l’envit plantejat pel cap de Ciutadans. No obstant, aquesta possibilitat tampoc convenç els sobiranistes.

“¿Vostè prometrà indults? ¿Sí o no? Evidentment que ho farà, perquè no té escrúpols; per estar un quart d’hora més a la Moncloa ho faria tot”. La provocació de Rivera en la sessió de control al Govern va ser clara i la va repetir en la seva intervenció com una gota malaia per intentar que el president es comprometés davant del Congrés. Sánchez, però, va evitar entrar en aquest terreny i es va limitar a exhortar el seu contrincant que actuï amb valentia i audàcia en lloc de deixar-se portar per la inèrcia de la "radicalització" del PP. Rivera no va aconseguir sostreure-li res més. Tampoc els periodistes. Al setembre, preguntat per aquesta mateixa possibilitat en el seu viatge al Canadà, va tancar l’assumpte afirmant que l’Executiu no es pronuncia sobre hipòtesis, sinó sobre realitats. Fins al moment, qui més clarament ha advocat per l’indult és la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, que va recolzar aquesta alternativa.Teresa Cunillera

El context és alt voltatge. Aquest dimecres es va confirmar que la Fiscalia General de l’Estat acusarà per rebel·lió els líders del procés. Divendres es farà públic el seu escrit i també el de l’Advocacia de l’Estat. En aquest cas, el Govern considera que una acusació per malversació i no rebel·lió contribuiria a millorar el clima polític amb Catalunya

Si es confirma aquest extrem, la decisió cristal·litzarà setmana i mitja després que Sánchez recordés al Congrés que perquè existeixi un delicte de rebel·lió hi ha d’haver violència organitzada des d’un poder militar o amb civils sotmesos a les ordres de militars. Aquesta era la tesi que defensava el PP el 2015 i que el president del Govern es va encarregar de recordar davant de la Cambra baixa. La seva intervenció va ser interpretada com un suggeriment a l’Advocacia de l’Estat perquè tingués en compte aquest criteri a l’elaborar el seu escrit d’acusació i va aixecar un ampli enrenou en l’ala dreta, que va sancionar que això implicaria un canvi en el criteri.

En realitat, l’Advocacia de l’Estat no s’ha pronunciat sobre aquest aspecte durant la instrucció, tot i que les seves diligències han anat encaminades a la malversació, informa Ángeles Vázquez.

En qualsevol cas, ni l’eventual acusació per malversació en comptes de per rebel·lió, ni la possibilitat d’un indult (que implicaria una condemna prèvia, assumir la culpa i demanar perdó) no satisfan niERC  ni PDECat, que continuen enrocats en el 'no' als Pressupostos. Els postconvergents van opinar que un indult està "totalment fora de lloc" i que l’únic escenari és l’absolució.

Mesures trossejades

No obstant, fonts republicanes es mostren disposades a aprovar les mesures socials que inclouen els comptes que Sánchez va pactar amb Podem si el Govern les porta al Congrés trossejades en reials decrets. És a dir, ERC mantindria el veto total al projecte de Pressupostos, però s’obre a votar a favor de mesures puntuals com l’increment del salari mínim. Amb aquesta posició, els independentistes es treuen part de la pressió que el PSOE i Podem intenten posar sobre les seves espatlles, al responsabilitzar-los de frenar amb el 'no' als Pressupostos mesures que afavoreixen les classes més desfavorides.

Notícies relacionades

El debat sobre l’indult coincideix amb la tramitació al Congrés de la reforma de la llei que regula aquesta mesura de gràcia. El PP vol aprofitar que el text, del 1870, serà modificat perquè no es pugui aplicar a delictes de corrupció ni violència de gènere, i també per incloure-hi la rebel·lió i la sedició com a excepcions.

La ponència encarregada d’estudiar la reforma es va reunir aquest dimarts per primera vegada i no tornarà a fer-ho fins al 13 de novembre. El PP veu en els terminis l’intent del PSOE d’eternitzar la reforma de la llei de l’indult per poder beneficiar els dirigents del procés. Els socialistes desmenteixen que tinguin cap intenció de dilatar-la.