baròmetre de l'octubre

Tezanos defensa el seu CIS: "Casado surt com una persona molt crispativa"

L'exmembre de l'executiva federal del PSOE demana "no matar el missatger" per l'enquesta i recorda la corrupció en el PP

GRA138. MADRID, 25/05/2017.- Los socialistas Adriana Lastra, Manuel Escudero (i) y José Félix Tezanos, durante un encuentro con los medios para presentar las enmiendas al documento marco del 39 congreso federal del PSOE, hoy en la sede del partido. EFE/Luca Piergiovanni

GRA138. MADRID, 25/05/2017.- Los socialistas Adriana Lastra, Manuel Escudero (i) y José Félix Tezanos, durante un encuentro con los medios para presentar las enmiendas al documento marco del 39 congreso federal del PSOE, hoy en la sede del partido. EFE/Luca Piergiovanni / Luca Piergiovanni (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El president del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), José Félix Tezanos, ha considerat "còmiques" les crítiques que creixen contra la seva última enquesta d’intenció de vot assegurant que els partits que no en surten ben parats estan "matant el missatger" en lloc d’intentar millorar. Així, ha atribuït la baixada del PP a l’enquesta a la preocupació de la ciutadania per la "crispació política" de què responsabilitzen el líder popular, Pablo Casado.

En declaracions a RNE, el president del CIS ha contestat als atacs rebuts pel PP, remarcant l’ascens de la preocupació dels espanyols per la crispació. "Hi ha molta crispació innecessària en el Parlament i s’hauria de fer una oposició més atenta als problemes reals", ha afirmat Tezanos, atribuint aquest clima al PP i Ciutadans. "En surten molt perjudicats, el senyor Casado hi surt com una persona molt crispativa. A més, el PP té dades molt negatives en corrupció", ha recalcat, suggerint als populars que canviïn el seu comportament en lloc de carregar contra el CIS.

El baròmetre del mes d’octubre amplia l’avantatge del PSOE fins als 13,4 punts sobre el PP, que perd la segona plaça en favor de Ciutadans, ja que baixa més de dos punts. Aquestes estimacions han suscitat les crítiques de l’oposició, que no donen credibilitat a l’enquesta. "Si diuen que està mal feta l’enquesta, que no es preocupin, si trauran més vots del que reflecteix", ha ironitzat Tezanos sobre la controvèrsia política que ha generat el CIS.

Crítiques a la metodologia

"És una institució rigorosa. L’enquesta s’elabora entrevistant 3.000 persones en més de 800 municipis", ha assenyalat, defensant els resultats publicats. "És exactament el que diu el ciutadà. Una altra cosa és que els partits pensin que no els convé, però per això desqualifiquen l’enquesta. Sempre s’ha fet així", ha al·legat Tezanos.

Notícies relacionades

Sobre les crítiques per la metodologia utilitzada pel CIS o per la diferència que hi ha amb els resultats d’altres mostres demoscòpiques, Tezanos atribueix les crítiques a "molt poca gent, poc informada", i ha advertit que els dubtes sobre el baròmetre es fan "amb mala intenció".

Amb tot, ha assenyalat que les acusacions de manipulació es deuen a un debat generat pels partits "sobre coses absurdes". "S’intenta fixar l’atenció sobre el dit i no sobre la lluna", ha assegurat, atribuint la pujada del PSOE als "canvis polítics" que es viuen a Espanya, "no és res anòmal".

Temes:

CIS Pablo Casado