CATALUNYA

Sectors del PSC perfilen un corrent catalanista sota el nom Juliol del 78

La iniciativa, promoguda pel diputat Carles Castillo, pretén atreure antics votants sobiranistes del partit

zentauroepp30810256 poblado  laia   acn   id 133492 998296  el primer secretari 180418092001

zentauroepp30810256 poblado laia acn id 133492 998296 el primer secretari 180418092001

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Sectors del PSC perfilen la creació d’un corrent intern "catalanista i federalista", liderat pel diputat Carles Castillo, que podria veure la llum pròximament amb el nom deJuliol del 78, amb el repte d’atreure antics votants del partit, segons ha avançat aquest divendres Efe. 

Aquest ressorgiment de la branca més catalanista del PSC s’està gestant dos anys després que desapareguessin del mapa orgànic del partit els seus dos exponents més importants, Avancem i Agrupament Socialista, que fins al 2014 van ser els principals corrents crítics interns, presents fins i tot a la cúpula de la formació.

Ara, sectors del PSC impulsen la creació d’un corrent que, segons fonts coneixedores de la iniciativa, naixeria amb un perfil "catalanista, federalista i marcadament d’esquerres", molt crítica amb l’"acostament" en alguns moments del partit a l’entitat Societat Civil Catalana.

Després d’estudiar diverses opcions, el nom que s’estudia com a més probable per batejar aquest corrent és Juliol del 78, junt amb el lema "Catalanisme + Federalisme", que fa referència directa a la data de fundació del PSC, el 16 de juliol de 1978. Precisament, el partit va celebrar aquest estiu el seu 40è aniversari.

Líder proposat 

El diputat del PSC al Parlament, Carles Castillo, és també la persona que té més números per liderar l’esmentat corrent intern, després que, segons diverses fonts, hagi rebut múltiples suports de càrrecs territorials i locals socialistes, sobretot a la província de Tarragona de la qual ell és diputat, animant-lo a fer aquest pas.

Castillo va ser, l’1 de març passat, el primer càrrec socialista que va visitar un dels dirigents independentistes empresonats, en aquest cas Oriol Junqueras, a la presó madrilenya d’Estremera, una cosa que va fer a títol personal i per raons d’"humanitat", a causa de la relació personal que tots dos van travar al Parlament català.

De declarat perfil d’esquerra i catalanista, serà amb tota probabilitat l’encarregat d’encapçalar el nou corrent del partit. Es va estrenar com a cap de llista del PSC per Tarragona en les eleccions catalanes del 2015 i, en les del 21 de desembre del 2017, va ocupar el número dos de la llista del PSC-Units en aquesta demarcació, on va aconseguir ser reelegit com a diputat.

La iniciativa encara no té una estructura definida ni un calendari de constitució, una cosa que els seus promotors esperen anar duent a terme en pròximes setmanes i mesos.

Juliol del 78

El repte és que l’aparició d’aquest corrent serveixi per remarcar l’"esperit catalanista" del PSC i així poder recuperar antics votants catalanistes desencisats amb el partit. També volen arribar a les regions del territori català on habitualment els socialistes tenen més dificultats, segons les esmentades fonts.

Però no només el catalanisme serà l’eix fundacional d’aquest corrent, sinó també el caràcter clar d’esquerres, així com el federalisme, per fer pedagogia sobre això i que no quedi simplement com una "paraula buida".

Altres corrents crítics diluïts

El nou corrent que s’està cuinant prendrà així el testimoni d’altres que es van activar fa anys però que es van acabar desvinculant o diluint després d’una dura crisi interna que va culminar amb l’abrupta dimissió de Pere Navarro el 2014 com a líder del PSC i la posterior arribada d’Iceta, que va pacificar el partit i va estabilitzar la seva caiguda electoral.

Va ser precisament a l’estiu del 2014, després d’aquesta crisi, quan el corrent crític Avancem, que liderava l’exalcalde i exdiputat Joan Ignasi Elena al costat d’altres dirigents socialistes com Fabian Mohedano i Jordi del Río, va trencar amb el partit i es va constituir com una nova formació, que es va acabar presentant a les eleccions del 2015 integrada a la candidatura de Junts pel Sí junt amb CDC, ERC, Demòcrates de Catalunya i Moviment d’Esquerres.

Un altre corrent catalanista era Fòrum Cívic-Agrupament Socialista, impulsada per l’exconsellera Marina Geli, l’exalcalde de Lleida, expresident del PSC i actual ambaixador d’Espanya a Andorra, Àngel Ros, l’exeurodiputada Maria Badia i l’exdiputat Daniel Font.

Però aquests corrents es van acabar diluint amb la marxa del partit de pesos pesants com Geli, Badia, Antoni Castells, Montserrat Tura o Joaquim Nadal, així com també pel recolzament que tant Àngel Ros com l’exlíder del PSC Raimon Obiols van donar a Iceta quan es va postular com a primer secretari.

Reaccions d’ERC 

El diputat d’ERC al Congrés, Jordi Salvador Durch, ha celebrat que sectors del PSC estiguin perfilant un nou corrent intern "catalanista", ja que ha opinat que "tot suma", mentre que la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha dit que el procés sobiranista ha obligat els partits a “redefinir-se”.

"Interessants els moviments a Catalunya en l’entorn dels comuns i, ara, el PSC. El sobiranisme, el dret a decidir per a més gent... tot suma", ha afirmat a Twitter Jordi Salvador Duch, esmentant la notícia de la gestació d’aquest corrent intern del PSC, però al·ludint també a la presentació aquesta setmana de la plataforma Sobiranistes en el si de Catalunya En Comú.

Notícies relacionades

Marta Vilalta ha admès en declaracions a La Xarxa que "el procés [independentista] en els últims anys ha afectat molt el mapa de partits polítics", per la qual cosa, segons el seu parer, això ha portat que "molta gent s’hagués de redefinir i ressituar".

Al contrari, Societat Civil Catalana ha censurat que sectors del PSC perfilin un nou corrent catalanista recordant-los que els exsocialistes Ernest Maragall i Marina Geli "mostren el camí", en al·lusió al fet que aquests van acabar deixant el PSC i presentant-se en llistes independentistes. "L’independentisme és insolidari", ha advertit l’entitat Carles Castillo.