Felipe González va estar-hi el 1986

Borrell ironitza sobre el viatge de Sánchez a Cuba: "No hi anem des de Colom"

El titular d'Exteriors justifica la visita a l'illa al novembre per "moure la relacions" amb Nicaragua i Veneçuela

GRAF4485 MADRID, 25/10/2018.-El ministro de Asuntos Exteriores, Josep Borrell, durante su comparecencia ante la Comisión de Asuntos Exteriores del Senado para explicar las líneas generales de su actuación al frente del Departamento. EFE/Zipi

GRAF4485 MADRID, 25/10/2018.-El ministro de Asuntos Exteriores, Josep Borrell, durante su comparecencia ante la Comisión de Asuntos Exteriores del Senado para explicar las líneas generales de su actuación al frente del Departamento. EFE/Zipi / ZIPI (EFE)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El ministre d’Afers Exteriors, la UE i Cooperació, Josep Borrell, ha assenyalat aquest dijous que la visita oficial que el president del Govern, Pedro Sánchez, efectuarà a Cuba els pròxims 22 i 23 de novembre representarà un "punt important" en les relacions d’Espanya amb l’illa i ha ironitzat amb el fet que aquest viatge serà el primer que farà un cap de l’Executiu espanyol a Cuba en tres dècades"Si badem, no hi anem des de Colom".

Així s’ha pronunciat el cap de la diplomàcia espanyola durant la seva compareixença en la Comissió d’Afers Exteriors en el Senat, en què ha cridat l’atenció davant del fet que des del 1986 un líder de l’Executiu no viatja a Cuba en visita oficial, quan durant aquest temps ha passat per l’illa "fins el Papa".

Borrell ha esquivat exposar les raons per les quals Espanya no ha sigut més activa en les seves visites oficials a Cuba i ha preferit aprofitar el viatge de Sánchez per relaxar tensions i "moure la relacions" amb Nicaragua i Veneçuela, països amb què les autoritats cubanes mantenen una relació fluïda.

Sánchez té previst visitar Cuba una setmana abans d’acudir a la reunió del G-20 programada per als dies 30 de novembre i 1 de desembre i que se celebrarà a Buenos Aires (Argentina). El president va acceptar la invitació que li va fer el president cubà, Miguel Díaz-Canel, en el marc de la reunió que van mantenir a la seu de l’ONU amb motiu de l’obertura del període de sessions de l’Assemblea General de les Nacions Unides.

La visita de Sánchez es produirà després de les que ja han efectuat a l’illa l’expresident francès François Hollande, l’expresident dels EUA Barack Obama o diferents autoritats alemanyes. No és descartable que aquest viatge serveixi per establir les bases d’una pròxima visita dels Reis a Cuba, un fet que s’ha anat posposant en el temps. Les dues visites estan pendents de realitzar-se des de fa anys. De fet, Felip VI no ha estat mai a Cuba i el seu pare, Joan Carles I, només va visitar l’illa amb motiu de la cimera iberoamericana que es va celebrar a l’Havana el 1999 i en les exèquies fúnebres de Fidel Castro, que van tenir lloc el novembre del 2016. De la mateixa manera, serà la primera visita oficial a Cuba d’un cap de l’Executiu des del 1986, quan Felipe González va estar a l’illa.

Contractes i sous dels consolats

Borrell ha avançat així, mateix, que han demanat autorització al Ministeri d’Hisenda per contractar 150 persones per alsserveis consulars i millorar els salaris del personal laboral a l’exterior, que estan congelats des de fa 10 anys i això impedeix cobrir les places amb espanyols.

El titular d’Exteriors ha assegurat que "si s’ha d’invertir en alguna cosa en exteriors és en una millora dels serveis consulars" i que aquesta serà la seva primera "prioritat logística". Els consolats, ha dit, estan "saturats" i no poden oferir "el millor servei en les millors condicions".

El motiu és que els residents espanyols a l’estranger han augmentat "de manera increïble" els últims anys, i han passat d’un milió a gairebé tres milions registrats a les oficines, sense que la capacitat operativa d’aquestes s’hagi multiplicat per tres. L’any passat, ha dit, les oficines van expedir 300.000 passaports i van fer gairebé 100.000 inscripcions en el Registre Civil. A més, cada any expedeixen uns dos milions de visats per a estudiants, treballadors i turistes.

De fet, Borrell ha apuntat que la seva proposta de contractar més treballadors i elevar les seves retribucions pugui finançar-se amb càrrec als ingressos que genera l’emissió de visats. El 2017, segons dades oficials d’Exteriors, l’emissió de visats va generar ingressos per 80 milions d’euros.

L’augment de les retribucions és una reivindicació que han plantejat els sindicats representatius del personal laboral a l’exterior, que avisen que els sous estan congelats des del 2009. El personal ha arribat a anar a la vaga en llocs com l’Argentina, on la inflació ha fet caure dràsticament el poder adquisitiu d’aquests treballadors, o Austràlia, on Exteriors ha hagut de prendre mesures expresses any a any perquè els treballadors no quedessin per sota del salari mínim del país.

Vot pregat exterior

Notícies relacionades

Borrell ha insistit també en el seu afany que abans de les pròximes eleccions autonòmiques pugui reformar-se la llei orgànica del règim electoral general (LOREG) per posar fi a l’"escàndol" que en les últimes eleccions generals votés amb prou feines un 5% del cens electoral a l’exterior.

De fet, ha avançat que el ministeri té un "principi de proposta" per intentar que 2,5 milions de ciutadans puguin exercir el seu dret al vot "sense perdre el necessari control per evitar fraus".