RELLANÇAMENT DE RELACIONS

Pedro Sánchez anirà en viatge oficial a Cuba

El president ha acceptat la invitació de Díaz-Canel en una bilateral a l'ONU

La Moncloa emmarca la visita en el rellançament de relacions amb l'Amèrica Llatina

20180925 epress-tv snchez-y-daz-canel-planean-ya-una-visita-oficial-a-cuba / periodico

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

No hi ha data anunciada, però el president del Govern, Pedro Sánchez, realitzarà un viatge oficial a Cuba “al més aviat possible”. Sánchez ha acceptat la invitació per a la visita directament del president cubà, Miguel Díaz-Canel, durant una reunió bilateral de mitja hora que han mantingut a Nova York, on els dos dirigents participen aquests dies en el debat del’Assemblea General de Nacions Unides.

La visita de Sánchez serà la primera oficial d’un president espanyol a l’illa caribenya des del 1986, quan la va visitar Felipe González. Tot i que el 1999 va trepitjar també l’Havana José María Aznar, ho va fer per participar en una Cimera Iberoamericana que s’hi celebrava, a la qual també va assistir el llavors rei Joan Carles.

Tot i que no hi ha detalls, com si els actuals monarques acompanyaran el president, fonts de la Moncloa han dit que serà “com més aviat millor” i han destacat que l’important és “la voluntat política” d’organitzar el viatge. “El Govern està rellançant la política exterior cap a l’Amèrica Llatina i sorprendria que Cuba en quedés fora”, han assenyalat aquestes fonts.

Notícies relacionades

Ja diumenge, el ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, explicava que un viatge com el que ara s’anuncia de Sánchez té sentit no només polític sinó també històric i cultural.  “És absolutament atípic que no hi hagi hagut una visita d’un president espanyol a Cuba en els últims trenta anys quan per Cuba hi ha passat tothom”, va dir esmentant entre d’altres a Barack Obama quan ocupava la Casa BlancaBarack Obama , el viatge de François Hollande quan presidia França o la visita del papa Francesc papa Francesc.

Borrell va plantejar “¿per a què serveix aquesta incomunicació, quan tothom hi va; quin sentit té que nosaltres que tenim relacions històriques culturals i humanes tan fortes amb aquesta illa no hàgim passat per allà ni tinguem res a dir ni res a aportar?” Era un interrogant amb un punt retòric. Però la Moncloa ja tenia la resposta.