L'ESCENARI CATALÀ

Aires d'avenç electoral a Catalunya

Torra podrà convocar eleccions a partir de dissabte vinent

Algunes veus demanen que exerceixi com més aviat millor la prerrogativa

zentauroepp45502325 gen16  ginebra  suiza   17 10 2018   el presidente de la gen181019113852

zentauroepp45502325 gen16 ginebra suiza 17 10 2018 el presidente de la gen181019113852 / MARTIAL TREZZINI

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

A partir de dissabte vinent 27 d’octubre, quan es complirà un any de la fallida declaració d’independència i de la destitució del Govern via article 155 de la Constitució, Quim Torra podrà exercir legalment la facultat de convocar eleccions a Catalunya. Els partits independentistes s’havien conjurat fa unes setmanes per aguantar la legislatura almenys fins que comencés el judici contra els impulsors del referèndum de l’1 d’octubre, però el cert és que a partir de la setmana que ve el president de la Generalitat tindrà a la seva mà prémer el botó electoral quan ho cregui precís.

Tot i que els líders tant de JxCat com ERC han assegurat que no volen eleccions imminents, ja hi ha veus que demanen a Torra que faci ús com més aviat millor d’aquesta prerrogativa estatutària. I no arriben des d’un lloc qualsevol, sinó de l’entorn de Carles Puigdemont, a qui el president de la Generalitat ha pres com a referència absoluta des que va iniciar el seu mandat.

Malgrat que Torra ha reivindicata tota hora el seu paper subaltern respecte al seu antecessor, Puigdemont ha vist com en els últims quatre mesos el seu impacte polític i mediàtic ha anat decreixent gradualment. Fa uns dies, ERC va trencar la majoria independentista en el Parlament per no posar en risc legal a Roger Torrent, amb el resultat que Puigdemont no pot ara participar en les votacions de la Cambra, tot i que formalment conserva la seva acta.

L’expresident tampoc ha aconseguit el seu objectiu de reunir per un dia físicament al seu voltant a tot l’independentisme per parlar sobre el futur del moviment. La CUP es va desmarcar divendres de la trobada, prevista pel dilluns a Waterloo, entre dures crítiques als “interessos partidistes” que veia després de la convocatòria. En vista de les circumstàncies, Puigdemont es conformarà amb reunir-se tot sol amb Torra.

Si l’independentisme –o més aviat la part de l’independentisme sobre la que Puigdemont conserva influència- decideix que li convé anar a eleccions com més aviat millor, podria no esperar a la sentència de l’1-O. Està previst que en els pròxims dies es conegui formalment quines penes demanen els fiscals als impulsors del referèndum, i es dona per descomptat que no renunciaran a acusar-los d’haver encapçalat una rebel·lió l’any passat. Aquesta podria ser l’espurna que activés el mecanisme.

Fora d’això, i malgrat la voluntat primigènia de JxCat i ERC de resistir tant sí com no, el deteriorament polític del Govern s’ha accelerat en les últimes setmanes. Torra rep atacs des de tots els flancs: els constitucionalistes vigilen tots els seus moviments per denunciar qualsevol pas cap a la desobediència que pogués donar, i, el que és molt pitjor per a ell, un sector de l’independentisme considera vana la seva tasca.

"Brindis al sol"

Notícies relacionades

És el cas de la CUP, que ahir va criticar el seu “autonomisme” i ha anunciat que no s’asseurà a negociar els Pressupostos i ha advertit que torna al carrer. O de l’exconsellera Clara Ponsatí, que, a més d’assegurar que la declaració d’independència que ha costat la presó i l’‘exili’ a tots els seus companys de Govern va ser “un brindis al sol”, va carregar també contra la tebiesa de Torra: No hem vist que faci república”.

Per acabar-ho d’adobar, s’acabi o no consumant l’avenç imminent, Torra ha deixat mostres en les últimes setmanes que es troba més còmode al paper d’independentista ‘civil’ que tenia abans d’arribar al càrrec que en l’institucional que ara ocupa. Els seus frecs amb els Mossos a compte del seu recolzament als CDR el podrien acabar de convèncer que el seu lloc a l’escenari polític català no és a la cadira de president de la Generalitat.