PROCÉS JUDICIAL

El jutge citarà per al novembre els 24 antiavalots que van actuar l'1-O

El magistrat s'ha reservat dues setmanes per prendre declaració als agents

Institut Pau Claris policia 1-O / periodico

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge que investiga les càrregues policials en el referèndum unilateral de l’1-O interrogarà els 24 agents antiavalots imputats per la seva actuació "desproporcionada" d’una sola tanda i durant les dues setmanes que van del 12 al 23 de novembre, segons fonts judicials. Els policies que hauran de comparèixer al jutjat, dels quals quatre són inspectors en cap, van actuar en vuit escoles de Barcelona que van ser designades com a centre de votació. De les 27 peces separades que integren la causa, almenys 17 han sigut arxivades, tot i que l’Ajuntament de Barcelona n’ha recorregut una dotzena.

En les interlocutòries d’imputació, el titular del Jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona assenyala que els policies antiavalots que van actuar en els diferents operatius van procedir de manera no només desproporcionada, sinó també "indiscriminada" o "perillosa". Per arribar a aquesta conclusió, el magistrat ha analitzat desenes de fotografies i vídeos sobre la intervenció de la Policia Nacional dels centres docents FEDAC Horta-Caterina de Siena, Àgora, Escoles Pies, Infant Jesús de Gràcia, Escola Mediterrànea, Pau Claris, Els Horts i Ramon Llull.

Notícies relacionades

En el cas de l’escola Pau Claris, per exemple, el jutge, que ha imputat tres policies, conclou que "no pot apreciar-se la proporcionalitat exigida en la manera d’actuar d’alguns agents, que van efectuar actuacions que, si bé van dirigides sempre a desallotjar del lloc, en determinats moments són clarament desproporcionades o fins i tot perilloses". 

Els vídeos

Un dels policies imputats és el que, segons l’instructor, apareix en un dels vídeos estirant de la mà i arrossegant per una escala Marta T., l’activista que va denunciar tocaments i lesions per part de la policia. En la gravació també es pot observar com una manifestant rep un cop al cap, com un policia li dona una puntada de peu a la cama a una altra persona i com un altre agent sacseja "fortament" una dona "sense motiu clar incialmente".