Reunió amb l'oposició del país llatinoamericà

Casado demana a Sánchez que rebutgi la posició de Zapatero sobre Veneçuela

El líder del PP demana censurar l'expresident "per dignitat democràtica" i reclama "veritables" eleccions lliures

casado-jose-luis-roca

casado-jose-luis-roca / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El president del Partit Popular, Pablo Casado, ha demanat aquest dilluns al president del Govern, Pedro Sánchez, que "per dignitat democràtica" rebutgi la posició de l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero respecte a Veneçuela, on ha actuat com a mediador entre el Govern i l’oposició.

"No ha d’acceptar la posició de Zapatero sobre Veneçuela per dignitat democràtica", ha criticat Casado després de mantenir una trobada amb diputats de l’Assemblea Nacional de Veneçuela i membres de l’oposició a Génova. "Pedro Sánchez no pot acceptar el que proposa José Luís Rodríguez Zapatero", ha recalcat.

Així mateix, ha criticat que el Govern defensi el que el PP considera una "nova cessió" en la crisi política que afecta Veneçuela, després que el ministre d’Afers Exteriors, la Unió Europea i Cooperació, Josep Borrell, afirmés que la Unió Europea ha de contribuir a facilitar el diàleg entre el Govern de Nicolás Maduro i l’oposició. "No pot cedir en tots els fronts", ha assegurat Casado, coincidint amb la reunió del Consell de Ministres d’Exteriors que se celebra a Luxemburg i que discuteix aplicar més sancions a Caracas.

En aquest sentit, ha exigit al Govern socialista que recolzi la petició de sis països en el Tribunal Penal Internacional, perquè s’investigui l’Executiu de Maduro per crims de lesa humanitat. A finals de setembre els Governs de l’Argentina, Xile, Colòmbia, el Paraguai, el Perú i el Canadà van sol·licitar a la fiscalia d’aquest òrgan que investigués aquesta situació.

"Espanya no pot permetre aquests crims. Són d’altres els que hauran de fer front a la memòria quan es restauri la democràcia al país", ha recalcat Casado, que també s’ha referit a la situació de Llatinoamèrica afirmant que "la regió està deixant enrere el socialisme del segle XXI, un anacronisme i un considerable error polític de recolzar Maduro i els seus crims".

Eleccions lliures

Notícies relacionades

Amb tot, Casado ha defensat la necessitat de buscar una sortida democràtica a la crisi a Veneçuela, assegurant que passa per la convocatòria d’unes "veritables" eleccions lliures, amb una "legítima observació electoral". També demana que es restauri l’Estat de dret, la separació de poders i la legalitat constitucional.

El líder popular ha reafirmat el compromís del PP amb els 400 polítics opositors que segueixen presos a Veneçuela i ha exigit el seu alliberament i la restauració dels seus drets. Igualment, ha reclamat el restabliment d’un canal humanitari que permeti l’entrada d’aliments i medicines al país.