ELECCIONS MUNICIPALS 2019

Joaquim Forn es perfila com a alcaldable del PDECat a Barcelona

L'exconseller empresonat a Lledoners per l'1-O mostra la seva predisposició a liderar el projecte

El moviment curtcircuita el pes de la Crida i de Puigdemont en la candidatura postconvergent

zentauroepp40785502 members of the deposed catalan regional government joaquim f180314120941

zentauroepp40785502 members of the deposed catalan regional government joaquim f180314120941 / GABRIEL BOUYS

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Per fer front als experiments, un convergent de tota la vida. L’exconseller d’Interior i exprimer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Joaquim Forn, pres preventiu a la presó de Lledoners per la causa judicial contra l’1-O, es perfila com el candidat del PDECat al’alcaldia de Barcelona en les eleccions municipals del 26 de maig. Segons han confirmat a EL PERIÓDICO fonts del partit, Forn ha mostrat la seva predisposició a contribuir a la candidatura sobiranista al lloc que es consideri convenient. I la direcció local del PDECat considera que l’exconseller és un excel·lent candidat per competir en els comicis municipals a la capital catalana.

Forn va presidir la federació de Barcelona de Convergència i és un coneixedor directe de la realitat política de la capital catalana. No en va, va ser mà dreta de l’alcalde convergent Xavier Trias a l’Ajuntament de Barcelona. Després d’aquella etapa va ser designat conseller d’Interior del Govern de Carles Puigdemont en la crisi interna de l’Executiu sobiranista provocada per la deserció d’alguns consellers contraris al camí emprès de cara al referèndum d’autodeterminació unilateral de l’1 d’octubre.

Després de ser empresonat, Forn va renunciar a l’escó al Parlament i a tota activitat política a primera línia. També es va desmarcar de la via unilateral, i en un llibre de publicació recent sobre la seva vivència a la presó, 'Escrits de presó' (Enciclopèdia), l’exconseller expressava també el seu desacord amb moviments tàctics com l’intent de Junts per Catalunya d’investir Puigdemont a distància en un ple del Parlament el 30 de gener. Així doncs, Forn havia optat per un perfil baix. No obstant, segons les fonts consultades, ara es mostra disposat a reactivar el seu paper polític, en vista també de moviments com el del líder d’ERC i exvicepresident Oriol Junqueras, també pres, que ha anunciat la seva candidatura a les eleccions europees.

Un missatge en clau interna

La possible candidatura de l’exconseller arriba després d’un procés de recerca d’alcaldables per part del PDECat. L’expresident Puigdemont, després de l’aparició de l’ex primer ministre francès Manuel Valls com a candidat apadrinat per Ciutadans, va reclamar la recerca d’un cap de cartell de gran impacte mediàtic, malgrat que el partit ja va escollir mitjançant el mètode de primàries l’exconsellera postconvergent Neus Munté com a cap de llista. A més, i davant de Munté, s’havia postulat l’exconseller Ferran Mascarell, fidel a Puigdemont. Ara Munté, que ha mostrat sempre una bona predisposició a reconsiderar la seva candidatura, donaria pas a Forn. I ho faria amb plena convicció.

Notícies relacionades

Amb la probable aposta per Forn, el partit es desmarcaria clarament de l’espai de la Crida i de l’expresident, amb un missatge de reafirmació de l’espai convergent clàssic amb un nom que prové de les bases del partit. I busca així respondre també al moviment d’ERC, que ha fitxat el conseller Ernest Maragall i s’ha desmarcat també de la candidatura unitària independentista que reclamen Mascarell i el mateix president Quim Torra.

Líder convergent a la ciutat

Forn va ser regidor de Barcelona i portaveu del grup municipal quan va començar el segon mandat amb Trias al capdavant de CiU a l’Ajuntament, moment des del qual va ser la seva mà dreta. Llicenciat en dret, casat i amb dues filles, va ser president de la federació de Barcelona de CDC. Trias ja havia apostat per ell perquè fos ell qui disputés l’alcaldia en les pròximes municipals: "Espero que sigui la persona que torni a conquistar l’Ajuntament".