SESSIÓ A LA CAMBRA CATALANA

El Parlament reprova el Rei i De Gispert i demana abolir la monarquia

JxCat i ERC aconsegueixen aprovar gairebé totes les seves propostes en les votacions del debat sobre la convivència

Entre les resolucions aprovades hi ha noves mesures en la renda garantida de ciutadania

rey

rey

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El Parlament de Catalunya ha aprovat una proposta de resolució per la qual "rebutja i condemna el posicionament del rei Felip VI i la seva intervenció en el conflicte català, així com la seva justificació de la violència per part dels cossos policials l’1 d’octubre" i "reafirma el compromís amb els valors republicans i aposta per l’abolició d’una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia".

El text, presentat per Catalunya en Comú Podem, ha tirat endavant amb els vots dels grups del Govern –Junts per Catalunya i ERC–, l’abstenció de la CUP i el rebuig de Ciutadans, elPSC i elPPC.

Toc d’atenció a la CCMA

Aquesta és una de les conclusions més cridaneres de les votacions finals del debat sobre la convivència, propiciat per Ciutadans al Parlament. Un debat en el qual els dos grups del Govern, JxCat i ERC, han pogut tirar endavant les seves pròpies resolucions, tret d’una, en les quals de nou es mostren compromisos en política social. No obstant, el Govern també ha quedat en minoria en algunes votacions, com la del PSC en què es reclama aprovar un nou contracte programa de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), renovar els membres del consell de govern dels mitjans públics de Catalunya i fer possible que l’audiència d’aquests no sigui "majoritàriament de votants de partits independentistes", sinó que siguin mitjans de referència "del conjunt de ciutadans i ciutadanes amb independència de la seva opció política".

Sobre els mitjans públics, JxCat i ERC també han aprovat, per unanimitat, una resolució en defensa de "promoure activament el respecte i la garantia de seguretat per a tots els professionals dels mitjans de comunicació públics a l’hora de desenvolupar la seva feina en un entorn lliure de violència, d’amenaces i coaccions".

Núria de Gispert, reprovada

També destaca com el ple, amb els vots decisius dels comuns, ha aprovat reprovar l’exconsellera i expresidenta del Parlament democristiana Núria de Gispert, per les seves manifestacions a Twitter en què demanava a la líder de Cs, Inés Arrimadas, que marxi de Catalunya. Han votat a favor de la reprovació Cs, el PSC i el PPC. Els grups del Govern l’han rebutjat i la CUP s’ha abstingut.

Ha sigut l’únic text que Ciutadans ha pogut tirar endavant a la Cambra, juntament amb un altre sobre polítiques socials. Cs també ha tingut el recolzament de la resta de l’oposició, tret de l’abstenció de la CUP, per aconseguir que progressés una proposta que inclou actualitzar la cartera de serveis en matèria de dependència, desplegar totalment la llei del 2010 de drets i oportunitats de la infància, adaptar la normativa catalana als principis internacionals sobre discapacitat, desplegar la llei contra la violència masclista i també el "desplegament total" de la llei de la renda garantida de ciutadania.

Polítiques socials

L’oposició també ha forçat el Govern a tirar endavant mesures socials, tal com va passar en les votacions de dimarts passat del debat de política general. Per exemple, el PPC ha aconseguit via lliure per a una resolució, amb el vot en contra de JxCat i ERC i el vot a favor dels comuns, per millorar l’atenció i l’agilitat de la prestació per dependència, per garantir que les beques menjador arribin a tots els menors i per unificar en una sola via l’accés als serveis socials.

Notícies relacionades

JxCat i ERC han tirat endavant les seves resolucions, prometent, de manera genèrica, "els recursos necessaris per millorar l’atenció a les persones sol·licitants" de la renda garantida de ciutadania. També es dirigeixen a l’Estat per exigir-li la recuperació del 15% de la retallada produïda el 2013 en el finançament mínim de la prestació per dependència. En matèria de salut, abans de finalitzar el primer semetre del 2019 –no abans– el Govern es compromet a dur a terme un procés de revisió del temps de referència en determinats processos quirúrgics i visites a especialistes.

Contra l’extrema dreta, abstenció del PP i Cs

D’altra banda, es pot destacar com el PP i Cs s’han abstingut en una resolució d’Esquerra en la qual es condemna el franquisme i l’extrema dreta. Un text que la resta de grups sí que han avalat i que constata la "pervivència de la ideologia feixista" i mostra la preocupació pel creixent protagonisme de l’extrema dreta a Catalunya, a l’Estat, a Europa i al món. I anima els partits a establir "un cordó sanitari" contra l’extrema dreta i a eliminar d’espais públics i monuments la simbologia feixista.