DOCUMENT INTERN

L'ANC aposta per revalidar la DUI, alliberar els presos i prendre el control del territori

L'entitat aprova un full de ruta per arribar amb "èxit" a la independència per la via unilateral

L'Assemblea reclama al Govern i al Parlament que s'"alineïn" en aquesta direcció

jregue45363318 pla general amb la presidenta de l assemblea nacional catala181010195420

jregue45363318 pla general amb la presidenta de l assemblea nacional catala181010195420 / Guillem Roset

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La direcció del’Assemblea Nacional Catalana (ANC) es va conjurar dissabte passat per encarrilar la seva estratègia. D’aquesta trobada en va transcendirl’ultimàtum que va llançar al presiden, Quim TorraQuim Torra -o pla per a la república abans del 21 de desembre o "passos al costat"-, i la presidenta de l’entitat, Elisenda Paluzie, es va encarregar de remarcar-ho en una roda de premsa. Però l’entitat sobiranista va aprovar un altre document, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, en què dibuixa la seva recepta per desenvolupar amb "èxit" la independència de Catalunya per la via unilateral, el seu carril preferent. 

Els escenaris que estudien els membres de l’ANC són tres: un referèndum pactat amb l’Estat després d’una negociació directa bilateral, descartat per "ingenu" i "impossible"; un referèndum acordat forçat per un organisme internacional, qualificat de "molt poc probable", i la via unilateral, el mitjà que consideren "més probable" i l’"únic" que els permet ser "més proactius".

L’entitat "prioritza començar a actuar" en aquesta última direcció, al diagnosticar una "finestra d’oportunitat" entre la "incapacitat" del Govern d’oferir "res" i la "màxima fortalesa de la ciutadania independentista mobilitzada i determinada". Perquè l’emancipació tingui èxit, assegura que es necessita "alinear" el Govern, el Parlament, les institucions i la ciutadania mobilitzada. Quan ho estiguin, diu el text, "convérevalidar la declaració unilateral d’independència [DUI] al Parlament i publicar-la al 'Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya' ('DOGC'), fer una solemne proclamació de la república davant el món i demanar el reconeixement internacional".

Però no només això. El document, aprovat per 45 vots a favor, 6 en contra i 9 paperetes en blanc, va ser una esmena a la totalitat al text original dissenyat per la comissió d’incidència política de l’entitat. L’escrit aprovat assenyala que s’ha "baixar la bandera espanyola del Palau de la Generalitat i el Parlament, publicar els decrets de desenvolupament de la llei de transitorietat jurídicadeixar en llibertat als presos polítics organitzar el retorn dels exiliats", a més d’"activar el pla de control del territori de forma indefinida en compliment de la legislació vigent de l’Estat constituït".

Acord amb condicions

Això sí, l’ANC estaria "disposada a renunciar a la unilateralitat si qualsevol dels altres dos escenaris es convertissin, en els pròxims sis mesos, en realitats tangibles i declarades sense cap marge d’ambigüitat per part dels actors implicats".

Ara bé, adverteix a l’eventual ens estranger que instaria a forçar un referèndum acordat que ha de ser conscient que "el temps per a un potencial acord s’està esgotant, i que la societat catalana és prou madura per afrontar una independència unilateral".

A més, apunta dues condicions "mínimes" per a tota mediació que pretengui forjar un acord negociat: la "revocació del judici" perl’1-O  (i que els presos "surtin de les presons" i els 'exiliats’ "puguin tornar"), així com que la negociació sigui "directa" sobre la independència. En el cas que s’exigeixi un referèndum, reclama que sigui amb una "pregunta binària" sobre una emancipació "efectiva".

Empenta de la ciutadania

L’entitat sobiranista diagnostica que, amb el conflicte català latent, "podria passar que la ciutadania sobrepassés la situació i desplegués el control del territori de forma indefinida fins que el Govern i el Parlament seguissin les accions indicades o, en el seu defecte, fins que la comunitat internacional es veiés obligada a intervenir".

¿Quins en podrien ser els desencadenants? Segons el secretariat nacional, podrien ser "múltiples", tot i que els seus 77 membres imaginen com a propulsors "la persistència en la negació del Govern de complir les seves promeses electorals, algun resultat molt favorable a la independència en alguna contesa electoral" –una clara picada d’ullet a les municipals i a la seva aposta per les primàries–, "el judici i/o sentència" per l’1-O o les "amenaces del Govern espanyol d’activar el 155".

Notícies relacionades

Per posar en marxa l’engranatge necessari, l’ANC considera que ha "d’assumir el lideratge del moviment independentista per possibilitar la creació d’un consell de coordinació efectiva de tots els actors polítics", organitzar el "desplegament pel territori", reforçar la seva activitat internacional i insistir en la "mobilització permanent". 

D’altra banda, estableix que demanarà "als partits independentistes que no permetin la governabilitat de l’Estat" i exigirà al Govern "el desplegament de l’Agència Tributària Catalana i el control dels Mossos".