DECLARACIÓ

Turull, a Llarena: "Vostè em converteix en pres polític. Sap que podria ser president; doncs a la presó"

L'exconseller va retreure al jutge del Tribunal Suprem que decidís qui pot ser president de la Generalitat

jlr14047

jlr14047 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
ACN

El mateix dia en què l’exconseller de la Presidència Jordi Turull declara davant del TSCJ per cedir patrimoni a la seva dona abans de l’1-O, ha sortit a la llum una compareixença davant el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena el 18 d’abril passat, en què acusa el magistrat de convertir-lo en pres polític.

En la seva declaració, Turull va recriminar al jutge Llarena el seu canvi d’opinió quan després de deixar-lo en llibertat al desembre, va decidir tornar a empresonar-lo uns mesos després, abans que pogués sotmetre’s al segon debat d’investidura.

"No sé si quan vaig entrar a la presó al novembre podia ser considerat pres polític. Però el que sí que és cert és que a partir del 23 de març vostè em converteix en pres polític. Vostè sap que jo podria ser president de la Generalitat; doncs cap a dins, cap a la presó", li va replicar l’exconseller el 18 d’abril, segons es pot sentir en uns àudios que ha difós Catalunya Ràdio.

En un altre moment de la seva declaració, Turull va preguntar al magistrat què havia canviat en quatre mesos per tornar a ser empresonat. "¿Què ha canviat? ¿Què he fet? ¿He incomplert el meu deure d’anar setmanalment davant de l’ordre judicial? No. ¿He votat des que va tornar a constituir-se el Parlament alguna resolució prohibida pel TC? No. ¿He intentat no comparèixer quan se m’ha citat? No. Llavors, ¿quines novetats objectives hi han hagut des del 4 de desembre fins a l’actualitat?", va preguntar l’exconseller.

Turull va opinar que el procés per rebel·lió "no va d’impartir jusitica, i, menys, amb totes les garanties", sinó que va de "política i d’escarment", amb un "clar atropellament que amenaça els drets bàsics". Segons el seu parer, es tracta d’un "autèntic encreuament de poders i un atac als pilars bàsics del parlamentarisme democràtic", ja que, va afegir, és la primera vegada que un magistrat decideix quin diputat pot ser votat president.

Notícies relacionades

També va lamentar que Llarena parlés de l’"esfera psicològica" de Turull sense cap informe forense i va concloure que el magistrat introduïa "una novetat en el sistema jurídic espanyol", ja que els "penalitza" per haver-se declarat innocents. Així mateix, l’exconseller va deixar clar al jutge que no renunciarà a les seves conviccions polítiques i que no deixarà de ser independentista.

"Tornem a la separació de poders. Deixem de fer política des de la justícia i deixem d’impartir justícia des de la política", va concloure Turull.