Comptes públics

Podem pressiona Sánchez i amenaça de votar 'no' als Pressupostos

La formació morada adverteix que a l'Executiu li falten "avenços decidits" en vivenda, ocupació i dependència

Els socialistes insisteixen que tenen la "pràctica seguretat" que arribaran a un acord amb el partit d'Iglesias

atlas-podemos-presiona-a-snchez-ahora-mismo-estamos-en-el-no-a-los-pge / periodico

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

A escassos dies que el Govern enviï a la UE les línies mestres del seu projecte de Pressupostos per al 2019, que es donaran a conèixer al llarg d’aquesta setmana, Podem, el soci preferent de l’Executiu, el partit amb el qual el Ministeri d’Hisenda s’ha assegut a negociar els nous comptes públics, ha dit que, si tot segueix així, si no hi ha avenços ràpids, no hi donarà el seu recolzament. "Estem en el no", ha dit aquest dilluns el secretari general dels morats, Pablo Echenique.

La nova posició de Podem ha provocat preocupació entre els socialistes, però la formació liderada per Pedro Sánchez considera que es tracta, sobretot, d’una manera de pressionar per avançar en la negociació. Fonts del PSOE recorden, en aquest sentit, que fa només tres dies, divendres passat,Pablo Iglesias va tenir paraules molt diferents sobre el futur dels Pressupostos. El secretari general dels morats va presumir en el Consell Ciutadà del seu partit de la seva influència en l’Executiu i va dir que era "optimista" pel que fa als comptes públics.

El PSOE no s’ha mogut aquest dilluns d’aquest prometedor escenari, evitant a tota hora polemitzar amb Podem. "El Govern té moltes ganes d’arribar a un acord, i ho està demostrant per tots els mitjans. Les converses estan obertes, segueixen amb normalitat i existeixen molts punts en comú. Treballem en això. Els propers dies seran fonamentals", ha assenyalat la portaveu del Comitè Electoral dels socialistes, Esther Peña. El seu partit, ha afegit, treballa amb la "pràctica seguretat" que hi haurà pacte. Tant amb Podem com amb la resta de grups parlamentaris que van recolzar Sánchez en la moció de censura que va treureMariano Rajoy del poder. Fonts del Ministeri d’Hisenda han traslladat la mateixa opinió, informa Rosa M. Sánchez. El departament confia a segellar un acord. 

La "decepció"

El rebuig avançat per Echenique, en tot cas, no ha sigut ni de bon tros definitiu. El dirigent morat ha dit que espera "reconduir la situació" aquesta setmana, i ha afirmat que la voluntat del seu partit és "constructiva" per buscar un acord perquè els comptes públics de l’any que ve responguin veritablement a les necessitats que té "la gent".

Entre els aspectes que bloquegen el recolzament de Podem als nous pressupostos ha destacat la falta d’"avenços decidits" per aconseguir una baixada delslloguers, per combatre la precarietat laboral, amb mesures com ara apujar a 1.000 euros el Salari Mínim Interprofessional el 2019, i també en matèria de dependència.

El problema, segons han puntualitzat fonts de la formació morada, és que els documents que els ha fet arribar el Govern, en els quals posa negre sobre blanc aspectes concrets de la negociació pressupostària, resulten "decebedors", no contenen terminis concrets o si els inclouen són molt llargs.

No obstant, Podem no llança la tovallola en una setmana que el mateix Echenique reconeix com a "decisiva" perquè el Govern pugui tirar endavant els seus comptes, i en aquest sentit no descarta alguna conversa, o fins i tot alguna trobada personal entre el seu líder, Pablo Iglesias, i el cap de l’Executiu, Pedro Sánchez.

De fet, divendres passat el mateix Iglesias es mostrava molt més optimista respecte a la viabilitat dels pressupostos que el que ha sigut aquest dilluns el secretari d’Organització.

Segons les seves explicacions, això obeeix al fet que el que "transmetien verbalment" des del Govern no s’ha reflectit després en uns documents en què Podem detecta "un munt de passos enrere".

Compromès a "matar-se a treballar" en favor d’uns pressupostos socials que atenguin les demandes ciutadanes, Pablo Echenique ha esmentat els "temes molt importants" que fan que "en aquests moments estiguem en el no", ha recalcat.

Vivenda, ocupació i dependència

Les mesures per baixar el preu de lloguer constitueixen el primer escull, ja que Podem reclama una regulació de preus a les zones més encarides, una cosa que no està fent el Govern, així com actuar contra les "grans forquilles" de vivenda, com la banca, a fi que posin aquest parc al mercat.

La pujada a 1.000 euros del salari mínim és un altre aspecte substancial per a Podem, que recalca l’impacte positiu que tindria per a la Seguretat Social, amb una recaptació extra que Echenique xifra en 2.500 milions d’euros més, sense cap cost per al Govern.

També reclama baixar de 55 a 52 anys l’edat mínima per optar a subsidis d’aturats de llarga durada i considerant únicament els ingressos del treballador, i no de tota la unitat familiar.

En matèria de dependència, exigeix "més avenços" per atendre les 300.000 persones que a Espanya estan reconegudes com a dependents i no reben les prestacions a què tenen dret.

Aquestes són les qüestions sobre les quals Podem posa més èmfasi, tot i que també manté discrepàncies amb altres capítols, com la manera com el Govern ha intentat baixar la factura de la llum.

Impost a la banca

Notícies relacionades

Tampoc renuncia a l’anomenat "impost a la banca", en el qual veu l’Executiu "tancat en banda", segons Echenique, que ha posat èmfasi en el fet que és necessari recuperar almenys una part dels 60.000 milions d’euros que va costar el rescat als bancs.

I reclama una fiscalitat més rigorosa amb les SICAV, les grans empreses i les grans fortunes, perquè "qui més guanya ha de contribuir més a les arques de l’Estat", ha sentenciat.