El doble joc de Torra amb els CDR enerva els agents dels Mossos

El Govern va tractar la jornada reivindicativa de l'1-O com un dia "normal" i la falta d'efectius va multiplicar els incidents

Després del setge al Parlament, els policies es manifestaran contra el "menyspreu" que detecten en decisions policials preses en clau política

cmontanyes45304699 mossos181002205205

cmontanyes45304699 mossos181002205205

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

La imatge delsMossos d’Esquadra refugiats a l’interior del Parlament de Catalunya, amb patrulles policials de carres equipades com podien amb cascos blancs com a última defensa de la cambra, s’ha convertit en la metàfora d’una policia empresonada per la política i superada per la falta d’efectius. També en el detonador que ha fet aflorar que els agents ja en tenen prou del doble joc del Govern del president Torra

Després dels llançaments de pintura i els enfrontaments de la contramanifestació independentista de dissabte passat, "¿com pot sortir a demanar alsCDR  que collin?". La pregunta la formula a aquest diari un subinspector. Però recull la crispació de la resta de fonts policials consultades per EL PERIÓDICO, que coincideixen a afirmar que se senten "venuts"El SICME, el sindicat dels comandaments, ha demanat explícitament que cessi "la instrumentalització". La resta de forces sindicals són més contundents i exigeixen que s’aturin "les faltes de respecte al cos". I la plataforma d’agents Mo.S.O.S., sorgida originalment aquest estiu pel malestar d’unes condicions laborals que han portat al límit els policies, prepara una manifestació de protesta per dissabte a la tarda. 

Indignació amb el director Martínez 

No ha ajudat a calmar els ànims –en realitat, ha tingut l’efecte invers– sentir el director de la policia catalana, Andreu Martínez, afirmar que al dispositiu de l’aniversari de l’1-O ni hi van faltar efectius ni tampoc planificació. En una pirueta argumental fins i tot més arriscada, Martínez, en una roda de premsa afrontada sense la companyia de cap dels comissaris, va afegir que els agents de Seguretat Ciutadana del casc blanc que van acabar protegint el Parlament estaven "previstos".

Segons les fonts consultades per aquest diari, no obstant, el director no va ordenar que es tractés la jornada prevista pels CDR com una cosa extraordinària i es va abordar incomprensiblement amb les unitats d’un dia "normal". Els antiavalots disponibles eren exigus perquè la Brigada Mòbil tenia uns 200 agents que feien festa i l’ARRO de Barcelona no va comptar amb cap tipus de reforç. Mutilats pel que fa a efectius, les ordres que es van donar als policies durant els aldarulls, a més, van ser interpretades per molts agents en clau política, una cosa que va accentuar el sentiment d’abandonament. "Si el Govern recolza els CDR, que no hi enviï els Mossos", van acabar dient per evidenciar la incongruència de voler ser als dos fronts que hi ha al carrer últimament cada vegada que hi ha incidents: "O estàs amb la teva policia a la qual ordenes aixecar l’acampada de Sant Jaume, impedir el contacte amb els manifestants de Jusapol o defensar el Parlament o ho estàs amb els manifestants que duen a terme aquestes accions", conclouen.

Ordres policials o polítiques 

Notícies relacionades

A Girona es va deixar sense efecte la detenció d’un jove que va agredir amb una barra de ferro un antidisturbis al cap. Fet que va donar peu a una discussió per emissora entre el cap de la Brigada Mòbil i un comandament de la regió, que va intercedir perquè, després de ser identificat, fos alliberat per evitar concentracions de protesta davant la comissaria hores més tard, segons fonts policials. Tampoc es va permetre a aquesta unitat carregar a la subdelegació i facilitar així que pogués sortir de Girona i anar en resposta de les reiterades peticions d’ajuda que arribaven des de l’ARRO a Barcelona, el cordó de la qual és el que es va veure superat al Parlament. Els agents que, en lloc dels antiavalots, sí que es van enviar a la Cambra catalana van ser els integrants de les patrulles que estaven de guàrdia a la capital catalana. Policies sense formació en ordre públic, que van utilitzar el casc blanc i l’escut del maleter del cotxe i van compondre una fotografia insòlita. "Per la ràdio van ordenar a totes les unitats anar a la Ciutadella amb els llums prioritaris per simular que eren molts els reforços que arribaven", assenyalen, per demostrar que allò es va tractar d’una acció desesperada. En cap cas prevista, com va afirmar el director Martínez. L’única dotació de la Brimo activa a Barcelona ahir a la nit va ser la que es va quedar envoltada per manifestants i amb l’esquena enganxada a la Prefectura de la Policia Nacional a Via Laietana. En aquesta situació, també a ells se’ls va negar en diverses ocasions la petició de carregar sol·licitada per posar fi a una pluja d’objectes que incloïa “ampolles i algun cadenat”. 

Fonts de la Conselleria proven de simplificar aquest malabarisme institucional argüint que en el context actual el Govern paga massa cares les càrregues policials contra manifestants independentistes. Però aquest càlcul polític, combinat amb la falta efectius, és el que acaba exposant absurdament els agents. O així ho senten.