catalunya

Almunia recorda a Puigdemont que la UE recolza Espanya

L'exvicepresident de la Comissió Europea Joaquín Almunia ha assenyalat la necessitat de reformar la Constitució per acostar-la al projecte europeu

Almunia, en l’esmorzar del Fòrum Europa.

Almunia, en l’esmorzar del Fòrum Europa. / MAYA BALANYA

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

L’exvicepresident de la Comissió Europea Joaquín Almunia ha comparegut aquest matí en la Comissió per a l’Avaluació i Modernització de l’Estat Autonòmic del Congrés, en què ha assenyalat que tots els països que formen la Unió Europea han manifestat el seu "respecte escrupolós" a l’"imperi de la llei" per la situació que està tenint lloc a Catalunya. En aquest sentit, Almunia ha fet broma amb la "decepció" que va sentir l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont per la resposta dels països de la UE. "¿Què es creia?", s’ha preguntat.

En una comissió en què només hi han estat presents el PSOE, PP i Compromís, Almunia ha evitat a tota hora donar la seva opinió sobre Catalunya. "No entraré en consideracions polítiques", ha afirmat. Tot i així, a l’entrar, Almunia s’ha dirigit als mitjans per mostrar la seva preocupació per la situació actual i ha assegurat que està d’acord al "101 per cent" amb la posició del Govern de Pedro Sánchez d’oferir més autogovern però no la possibilitat d’autodeterminació.

A més, l’exdiputat ha avisat que les declaracions del president de la Generalitat, Quim Torra, fan "perillar l’estabilitat a Catalunya, i la cohesió en la societat catalana".

Reformar la Constitució

Almunia, que va ser diputat en el Congrés des del 1979 fins a l’any 2004, ha opinat que s’haurà de discutir, en un futur, més reformes constitucionals. "No hem acabat la tasca d’integrar l’estat d’autonomies amb les competències de l’Estat", ha assenyalat l’exvicepresident de la Comissió Europea, que considera que també s’hauran de reformar alguns dels tractats de la UE.

Notícies relacionades

En la reforma de la Constitució plantejada, Almunia veu necessari la inclusió d’"una clàusula europea" que impliqui el "compromís polític i de futur" i el sentiment de "pertinença al projecte europeu". En aquesta línia, ha posat èmfasi a explicitar a la Constitució la "preeminència de les normes jurídiques de la UE sobre l’ordenament intern", sempre que no comportin perjudicis de "la supremacia de la Constitució a l’hora de protegir principis i valors fonamentals".   

Així mateix, ha explicat que la Carta Magna hauria de recollir "les vies de participació de les comunitats autònomes". Almunia ha insistit que "s’ha d’articular la participació de les comunitats autònomes en la fase ascendent de la presa de decisions" que el Govern central porta a la UE. Finalment, ha plantejat la configuració d’un Senat federal, "amb presència directa dels governs autonòmics", que serveixi de "punt de connexió" per a tots els altres mecanismes de participació.