El Govern rebutja l'ultimàtum de Torra

L'Executiu li respon que s'"equivoca" i el crida a rebaixar el to per dialogar

Sánchez no aplicarà el 155 i mantindrà les reunions previstes amb la Generalitat

cela-a-torra-no-aceptamos-ultimtums / periodico

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El Govern no accepta l’envit de Quim Torra. Poc després que el president hagi llançat un ultimàtum perquè Pedro Sánchez accepti el referèndum, la Moncloa ha respost que no accepta l’"amenaça" i que més enllà del maximalisme verbal del món independentista, l’única resposta és el diàleg. La ministra portaveu, Isabel Celaá, ha comparegut aquesta tarda després d’escoltar el president i ha rebutjat tota pressió. Ha assenyalat que Pedro Sánchez no escoltarà els dictats dels que estan interessats a "augmentar el conflicte" perquè marquin el camí. 

"El president de la Generalitat no ha d’esperar el mes de novembre per tenir una resposta. L’hi donem ara mateix: autogovern i no independència. La proposta és la convivència no la independència", ha explicat. El Govern manté la seva voluntat de bastir ponts i considera que el llenguatge disruptiu de l’independentisme obeeix al clima especial de l’1-O. "Ni la radicalitat és el camí ni l’amenaça ho és. A Catalunya sobren gestos i falta responsabilitat", ha defensat Celaá, que ha opinat que Torra "es va equivocar a l’aclamar els radicals i es torna a equivocar llançant amenaces".

Determinat a continuar amb el diàleg, Sánchez no té previst aplicar el 155, com li exigeixen amb força el PP i Ciutadans.

El Govern ha reaccionat aquest dimarts després de la tensió viscuda en el primer aniversari del’1-O, que va acabar amb un fort xoc quan els independentistes van intentar accedir al Parlament. L’Executiu va seguir amb atenció la jornada, però va preferir no pronunciar-se fins a constatar fins on arribaven els disturbis, al·lega, per no contribuir a l’incendi en un dia tan sensible. Ara, la Moncloa assenyalaQuim Torra com a responsable per atiar la crispació entre la ciutadania i l’insta a elegir entre carrer o institucions. Li reclama que compleixi les seves "responsabilitats institucionals" i que no posi "en risc" el camí de diàleg obert entre l’Estat i la Generalitat, que comença a cristal·litzar en acords després de deu anys de desert. 

Amb les imatges d’enfrontaments encara a la retina, el Gabinet de Pedro Sánchez insta el president que no encoratgi els "radicals que creuen que els carrers són seus i assetgen les institucions que representen tots els catalans", segons han indicat fonts de la Moncloa. La ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, ha reclamat a Torra que decideixi si continua esperonant les emocions independentistes al carrer o s’avé a avançar en el camp polític per "mantenir oberta la porta a l’esperança". Crispació o política.  

Sánchez també ha alertat en el seu compte de Twitter sobre el risc de crispació i demana més política.

És l’enèsim toc d’atenció del Govern a Torra en l’última setmana, aquesta especialment sensible, després que el president atiés els CDR "pressionar" amb les seves accions de bloqueig durant la celebració de l’1-O. La presidència va mantenir un perfil baix en la jornada, estant-ne pendent però sense voler interferir per "donar una oportunitat a la prudència", en paraules de la portaveu governamental, Isabel Celaá. La vicepresidenta, Carmen Calvo, ha insistit en la mateixa línia, a l’assenyalar que Torra "no pot fallar en una cosa tan important com és la seguretat dels catalans" i li ha demanat que assumeixi la seva "enorme responsabilitat".

"No hi ha escalada de violència"

El ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, considera que els enfrontaments d’aquest dilluns no són una conducta generalitzada i que una jornada de tensió no significa necessàriament que s’obri una tardor calenta. "No hi ha una escalada, ahir va ser un dia trist, vam veure actes violents", ha admès, però considera que és un fet aïllat i que no es pot inferir que s’obri ara una via de fustigació als carrers. 

Notícies relacionades

L’Executiu està convençut que, després dels enfrontaments aquest dilluns a Catalunya, "la política catalana ha de tornar a les institucions, ha de tornar al Parlament". El Govern ja va recordar aquest dilluns al mandatari independentista que és elresponsable de garantirl’ordre públic a Catalunya i que ha de complir les funcions que el càrrec li assigna. 

No és l’únic missatge que ha rebut Torra per aprofundir en la via del diàleg. L’expresident Carles Puigdemont va demanar al seu successor que doni un "espai de confiança" i es va desmarcar de les accions violentes dels manifestants. La portaveu del Govern ha tornat a instar el president que esculli el diàleg per “obtenir el màxim benefici” en lloc d’exigir un moviment que no es transitarà, com és l’ordre del Govern a la fiscalia per alliberar els polítics independentistes presos.