ANIVERSARI A SANT JULIÀ DE RAMIS

Torra, als CDR: «Pressioneu i feu bé de pressionar»

El president crida a repetir l'esperit de l'1-O després de les sentències als líders independentistes

Els CDR demanen la seva dimissió i l'ANC i l'exconsellera Ponsatí acusen el Govern de fer «retòrica»

abertran45284037 catalan president quim torra places a carnation next to draw181001093917

abertran45284037 catalan president quim torra places a carnation next to draw181001093917 / JON NAZCA

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El primer aniversari de l’1 d’octubre ha servit no només per enaltir l’actitud de milers de ciutadans anònims en favor del referèndum malgrat la repressió, que també, sinó per constatar que l’ambient al si de l’independentisme és tens, enrarit, amb aparences de divisió i innombrables intents d’unitat, sense èxit.

Quan encara sonaven els ecos de l’actuació dels Mossos d’Esquadra carregant contra manifestants independentistes dissabte al centre de Barcelona, el president i tot el seu Govern han iniciat la jornada amb un acte institucional i una reunió a Sant Julià de Ramis, al poliesportiu on havia de votar el llavors president Carles Puigdemont i que va viure, com tants altres, la càrrega de la policia nacional.

En el seu discurs previ a la reunió del Consell Executiu, Torra ha provat de llançar picades d’ullet a l’independentisme més radical, el que li continua exigint a crits al carrer que no afluixi. El president s’ha dirigit directament als Comitès de Defensa de la República (CDR), que aquest dilluns han protagonitzat diferents actes de protesta al territori. “Pressioneu, i feu bé de pressionar”, ha dit sobre ells el president. Dit això, de nou la inconcreció: Torra ha apel·lat a l’“esperit” de l’1-0 i a la necessitat, quan arribin les sentències dels independentistes processats, de “tornar a determinar-nos” com fa un any. D’altra banda, el president del Parlament, Roger Torrent, ha afirmat que l’1-O “ens mostra el camí que hem de transitar, el de les urnes, la democràcia, que no abandonarem mai”. Tampoc hi ha hagut concrecions.

“Ja n’hi ha prou d’autonomisme”

Però aquestes picades d’ullet presidencials no sembla que hagin fet efecte en l’independentisme més combatiu. Valgui com a exemple que després de reunir el Govern i quan es disposava a llegir una declaracion instiucional en la qual de nou ha reivindicat el mandat de l’1-0, el president ha rebut crits de “ja n’hi ha prou d’autonomisme” i “no ens envieu els Mossos”. El manifest insisteix que el resultat de la votació de l’any passat rerpresenta un "mandat clar en favor de la independència". I després de denunciar la violència policial, i la situació dels independentistes processats per l’1-O, fet que ha qualificat d’una situació de “gravetat absoluta”, el president ha acabat donant per bo el resultat d’aquella consulta i ha mostrat el seu “compromís amb el mandat democràtic de l’1-O” i el suport als processats “per defensar el principi democràtic fonamental de l’autodeterminació”. “Un camí –ha conclòs– que mantindrem sempre per respecte als fets” de l’any passat i en defensa de la democràcia i la llibertat.

Dues hores més tard, i en un acte al CAP Guinardó de Barcelona, organitzat per la plataforma d’oenagés per la justícia social Lafede.cat, de nou ha escoltat crits de “més contundència” o “ni un pas enrere”. El president ha fet, com a Sant Julià, el gest d’apropar-se i abraçar literalment els manifestants més crítics amb ell.

Notícies relacionades

I mentre això succeïa, en la manifestació dels mateixos CDR pel centre de Barcelona per commemorar el referèndum, es continuava exigint la dimissió del president. Torra no ha sigut l’únic membre del Govern contra qui han dirigit els seus crits els manifestants convocats pels CDR. El conseller d’Interior, Miquel Buch, també ha sigut objecte de censura durant tota la jornada.

A mig matí, des d’Escòcia, l’exconsellera Clara Ponsatí també carregava contra Torra. En declaracions a TV-3, Ponsatí denunciava: “Arriba molta retòrica, avui es parla molt, hi ha molta nostàlgia. Hauríem de posar fil a l’agulla i no ho estem fent”, va sentenciar. També l’ANC ha utilitzat la paraula “retòrica” per criticar l’actitud del Govern i exigir-li que passi “als fets”. La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha exigit, en aquest sentit, que no s’acati la suspensió temporal dels diputats “que són a la presó o l’exili” i que Torra no esperi les sentències de l’1-O i “comenci a definir una estratègia i unes accions concretes per fer efectiva la república”.