ENTREVISTA A RAC-1

Puigdemont: "Suspendre la DUI va ser un error"

L'expresident ha assegurat que s'ha après dels errors i que avui no tornaria a actuar igual

zentauroepp45137035 l expresident carles puigdemont durant la reuni  amb el vice180925083624

zentauroepp45137035 l expresident carles puigdemont durant la reuni amb el vice180925083624 / Natalia Segura

1
Es llegeix en minuts

Carles Puigdemont ha assegurat aquest dilluns en una entrevista per a l’emissora de ràdio RAC-1 que suspendre la DUI "va ser un error". Segons l’expresident de la Generalitat "tenim molt a aprendre i jo he après molt, però avui no ho tornaria a fer". 

Puigdemont ha recordat durant l’entrevista el que va passar l’1 d’octubre passat i ha assegurat que la intervenció va ser "d’extrema violència" contra gent "pacífica i innocent". Segons l’expresident, aquell dia, cap membre del Govern espanyol es va posar en contacte amb ell. Sobre l’actuació policial, Puigdemont ha insistit que la policia espanyola va aturar la intervenció durant la tarda de l’1-O perquè es "va adonar que el referèndum era ja una realitat i que la imatge que mostrava era pèssima". 

A més, en l’entrevista, Puigdemont ha volgut animar els manifestants dels CDR assegurant que les seves protestes són perfectament respectables perquè l’acció que fan "no és violenta sinó de resistència". En aquest sentit, Puigdemont aconsella mantenir la posició i "esperar les oportunitats" per avançar en la implementació de la república amb "màxima unitat". 

Sentiment d’unitat

Per a l’expresident de la Generalitat és bàsic que hi hagi un sentiment d’"unitat màxima" i "compromís cívic" per poder aconseguir implementar la república, però ha admès que enfront d’una "ofensiva tan bruta i violenta" això es complica. Sobre la candidatura de Junqueras a les eleccions europees, Puigdemont ha aplaudit la iniciativa i ha assegurat que ell no s’ha plantejat fer-ho encara.

Notícies relacionades

Durant l’entrevista, Puigdemont ha assegurat que demanaria a Pedro Sánchez que "fes política una vegada per sempre" i que no "criminalitzés l’independentisme". Puidgemont ha assegurat que el que necessita Sánchez és fer com "David Cameron o com el Govern del Canadà amb el Quebec". Malgrat la crítica, Puigdemont ha volgut recomanar que "faci atractiva" l’opció de seguir a Espanya, una opció que ara per ara "no és recomanable". 

En relació amb la polèmica manifestació d’aquest dissabte de Jusapol, Puigdemont ha assegurat que el millor era "ignorar" la convocatòria però que "una minoria no va fer cas i va ser un error". "S’ha de tenir una actitud de respecte, caracter cívic i accions no violentes", ha assegurat. En aquest sentit i sobre les càrregues dels Mossos als manifestants, Puigdemont considera que el conseller d’Interior, Miquel Buch, no ha de dimitir.