PRIMER ANIVERSARI DE L'1-O

Casado proposa tallar les subvencions al PDECat, ERC i la CUP

El lider del PP acusa Torra d'animar la "confrontació civil"

Populars i Cs exigeixen a Sánchez que comparegui en el Congrés per parlar de Catalunya

GRAF4759. ALMERÍA (ESPAÑA), 28/09/2018.- El presidente del PP, Pablo Casado durante su intervención en un acto en el que han participado empresarios de la zona para hablar de Un proyecto político para Andalucía y España donde ha señalado que el Gobierno de Pedro Sánchez parece la orquesta del Titanic que intenta que suene la música mientras se cae a trozos .EFE/Carrasco Ragel

GRAF4759. ALMERÍA (ESPAÑA), 28/09/2018.- El presidente del PP, Pablo Casado durante su intervención en un acto en el que han participado empresarios de la zona para hablar de Un proyecto político para Andalucía y España donde ha señalado que el Gobierno de Pedro Sánchez parece la orquesta del Titanic que intenta que suene la música mientras se cae a trozos .EFE/Carrasco Ragel / Carrasco Ragel (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Pablo Casado, en un dinar col·loqui a Madrid, ha denunciat que Quim Torra continuï “estrenyent” els Comitès de Defensa de la República (CDR) i “incitant a la confrontació civil” als carrers catalans, on s’“apallissa” les forces i cossos de Seguretat de l’Estat. En vista d’aquesta situació, ha exigit a Pedro Sánchez que apliqui ja un 155 dur, que inclogui la devolució de les competències, sobretot després de les paraules de Torraaclamant els CDR, als quals ha equiparat a la “kale borroka” (lluita de carrer) que es va donar entorn de la banda terrorista ETA.

Atesa aquesta delicada situació i les nombroses polèmiques entorn del Govern de Sánchez, Casado ha exigit al president que se sotmeti a una qüestió de confiança per demostrar “quins socis té i com pretén embridar aquest país”.

A més, Casado ha lamentat que els dirigents independentistes no condemnin la violència de carrer i ha tornat a referir-se indirectament a la possibilitat que aquestes formacions, PDeCAt i ERC, que "animen la violència", siguin il·legalitzades per la llei de partits polítics. És una idea que el dirigent popularja va plantejar l’octubre de l’any passat, quan era vicesecretari d’Organització, i li va suposar una petició de reprovació del diputat republicà Joan Tardà.

En aquest context també ha afirmat que promourà canviar la llei de finançament de partits perquè no rebin subvencions públiques les formacions que promouen "la divisió social" i l’"enfrontament als carrers". 

Egea i les detencions

La celebració del’aniversari de l’1-O ha servit per a Ciutadans també perquè demani una vegada més l’aplicació de l’article 155, així com la celebració d’un ple extraordinari al Congrés dels Diputats per analitzar la “situació extraordinària” que s’està vivint a Catalunya.

Hores abans, el secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha afirmat que tant Torra com “els seus sequaços” estan vulnerant la llei i cridant-ne al trencament, cosa que es podria traduir en el fet que “guanyessin el pols” de ser detinguts i empresonats. En aquest sentit, ha insistit que si la justícia “actua”, els dirigents independentistes tenen “dues opcions”, o “acompanyar Junqueras” a la presó o “anar-se’n a Brussel·les exiliats amb Puigdemont”.

Podem, principal soci del Govern de Pedro Sánchez, es mostra més amable amb les accions de l’Executiu, tot i que reclama més rapidesa per arribar a una solució que satisfaci tothom. 

Rivera: "Situació insostenible"

Des de Ciutadans, Albert Rivera ha mostrat el seu desgrat amb la celebració de l’1-O i s’ha mostrat taxatiu a l’assegurar que s’està "cronificant l’enfrontament, l’assenyalament i l’assetjament als constitucionalistes". "La situació és insostenible", ha afirmat Rivera després d’anunciar en una roda de premsa que el seu grup parlamentari demanarà la celebració d’un ple extraordinari en què s’analitzi la situació "tan greu" que està tenint lloc a Catalunya. 

"Hi ha molts espanyols que avui se senten humiliats", ha apuntat el dirigent liberal referint-se als incidents ocorreguts al llarg del dia a les delegacions del Govern, comissaries i que han sigut "animats" per Torra. En aquest sentit, ha assenyalat que Catalunya és ara mateix "un territori sense llei". 

Podem demana diàleg

Per la seva banda, Podem insisteix en l’actitud que van adoptar des d’un principi: "Un referèndum pactat, amb garanties i reconegut internacionalment". Així ho ha expressat aquest matí la diputada de Podem Noelia Vera després de la reunió del Consell de Coordinació del partit. "Diàleg, diàleg i diàleg", ha demanat Vera a totes les formacions polítiques implicades. La diputada ha insistit en la necessitat de "buscar entre totes les parts implicades una solució" que resolgui un conflicte que, segons la seva opinió, "no es mereix" la societat catalana.

Notícies relacionades

A més, Vera s’ha mostrat més bel·ligerant amb la política territorial de l’Executiu de Sánchez, tot i que també li ha retret la "lentitud" amb què s’està afrontant el diàleg i li ha demanat que "deixi de mirar cap a un altre costat". Malgrat haver reconegut els intents de Sánchez de rebaixar tensions mitjançant una reforma de l’estatut català, per Vera resulta imprescindible "asseure’s en una mesa de negociació" per poder donar resposta al que vol "la majoria del poble català". 

La diputada de Podem també ha lamentat la crida del president de la Generalitat, Quim Torra, als CDR i ha assegurat que "el responsable és cridar al diàleg".