EL TAULER CATALÀ

Guia d'actes i mobilitzacions per l'aniversari de l'1 d'octubre

zentauroepp45247763 pla detall d una urna de l 1 o al menjador de l escola medit180929214636

zentauroepp45247763 pla detall d una urna de l 1 o al menjador de l escola medit180929214636 / Elisenda Rosanas

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El primer aniversari del referèndum unilateral de l’1-O tornarà a treure al carrer l’independentisme, que reivindicarà que es faci efectiu el “mandat” d’aquella consulta i la llibertat per als nou polítics que es troben en presó preventiva i processats per rebel·lió. Aquests són els actes i les mobilitzacions principals convocats per a aquest dilluns.

Actes populars el diumenge 30

Entitats i els CDR han organitzat durant aquest diumenge, 30 de setembre, desenesd’actes descentralitzats per reivindicar l’1-O, amb els col·legis electorals com a principal punt de commemoració. Debats, projeccions de pel·lícules, concentracions, menjars populars, debats i cercaviles són algunes de les activitats previstes.

A Barcelona destaquen un cercaviles que discorrerà des del’Escola Ramon Llull  al’Escola Pau Claris, dos dels col·legis electorals on hi va haver més violència policial; un acte al’Escola Industrial, i una marxa que passarà per diferents punts de votació del districte de Sant Andreu. A Girona es preveuen activitats al’Escola Verd; a Tarragona tindrà lloc una marxa de “silenci itinerant” davant de comissaries de diferents cossos policials; i a Lleida s’inaugurarà una placa alCAP Cappont, que va ser col·legi electoral l’1-O.

Actes institucionals del Govern

Ja dilluns, el Govern de Quim Torra commemorarà l’1-O a Sant Julià de Ramis (Girona), la localitat on fa un any no va poder votar l’expresident Carles Puigdemont per la violenta actuació policial. A les 08.45 hores tindrà lloc un acte institucional al mateix recinte on tenia previst votar, el Pavelló Poliesportiu Municipal. En el transcurs de l’acte hi haurà una exhibició decastellsen record dels presos i exiliats, a càrrec de la colla castellera Marrecs de Salt; 60 trabucaires efectuaran salves d’honor simbolitzant l’inici de les càrregues policials; diversos voluntaris acompanyaran l’entrada al recinte d’una de les urnes utilitzades fa un any; i dos veïns del municipi llegiran un manifest.

A les 09.30 hores s’iniciarà a l’ajuntament una reunió extraordinària del Govern per aprovar una declaració institucional, que serà llegida per Torra a les 10.30 hores.

De tornada a Barcelona, a les 13.00 hores, el president participarà en l’acte reivindicatiu ‘Per la convivència, la democràcia i la llibertat. No a la repressió’, organitzat per Lafede.cat alCAP Guinardó. També assistiran el president del Parlament, Roger Torrent, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Manifestació amb urnes a Barcelona

L’acte que es preveu més multitudinari és la manifestació amb urnes per reclamar “el compliment del mandat popular de l’1-O”. Convocada per la Plataforma 1 d’Octubre amb el lema ‘Recuperem l’1 d’Octubre’, partirà a les 18.30 hores de la plaça de Catalunya i finalitzarà davant delParlament, passant pel carrer de Fontanella, la ronda de Sant Pere i el passeig de Lluís Companys.

Concentracions als centres de treball

El mateix col·lectiu ha convocat també concentracions a les 12.00 hores davant de tots els centres de treball i als col·legis electorals de l’1-O per reivindicar el “llegat” del referèndum unilateral i condemnar la violència i la repressió policial d’aquella jornada.

Vaga d’estudiants universitaris

El col·lectiu estudiantil Universitats per la República ha convocat una vaga d’estudiants amb el lema ‘Ni oblit ni perdó’ i manifestacions a diferents ciutats. A Barcelona, la marxa sortirà a les 12.00 hores de la plaça de la Universitat i es dirigirà a la plaça de Sant Jaume.

Manifestació dels CDR

També a les 12.00 hores, els Comitès de Defensa de la República (CDR) han organitzat una marxa des delsJardinets de Gràcia de Barcelona, en la confluència entre l’avinguda Diagonal i el passeig de Gràcia.

Cassolada nocturna

Notícies relacionades

Òmnium Cultural crida a una cassolada a les 22.00 hores per denunciar la “repressió de l’Estat” i reclamar l’excarceració dels polítics independentistes presos.

Pancartes als ajuntaments

L’Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha enviat als786 municipis adherits una pancarta amb el lema ‘Republiquem’ perquè la pengin a les 9.00 hores de l’1-O al balcó del consistori. La iniciativa està oberta també als ajuntaments no adherits a l’AMI.