Marta Rovira: "Si l'1-O és una lliçó de país, el 3-O és l'horitzó"

La secretària general d'ERC apunta que per poder avançar és necessari generar grans consensos

zentauroepp42200883 madrid   19 02 18    marta rovira a la salida del tribunal s180219130755

zentauroepp42200883 madrid 19 02 18 marta rovira a la salida del tribunal s180219130755

4
Es llegeix en minuts
ACN

Marta Rovira ha dit que l’1-O va ser possible gràcies al consens entre actors polítics i moviments socials, la complicitat d’institucions i els ciutadans. "I aquesta és una gran lliçó: només avancem quan generem grans consensos", afirma la secretària general d’ERC en un article publicat aquest divendres el diari 'El 9 Nou'. Rovira considera que per fer "el pròxim pas" és necessari que el consens de país "sigui capaç d’interpel·lar i representar a la gran transversalitat i diversitat" de la societat catalana, "que el 3-O també va sortir a manifestar-se al carrer ". "Si l’1-O és una lliçó de país, el 3-O és l’horitzó", assenyala.

A les portes del primer aniversari de l’1 d’octubre, Rovira recorda que fa sis mesos que ho va haver de deixar tot i marxar lluny de Catalunya. Des de Suïssa diu que durant aquests sis mesos ha recollit moltes mirades, ha sentit moltes veus i ha guanyat "perspectiva" en el camí cap a la República. La republicana reflexiona dient que en aquest 1-O es recordarà "l’engranatge de la preparació, l’orgull de la ciutadania, la llibertat reivindicada en cada vot, la complicitat col·lectiva i la valentia", però també, apunta, "l’assetjament dels dies previs, la violència, la por, la decepció, la indignació". "I està bé que revivim tot això amb la perspectiva i la maduresa que ens ha donat el temps i les conseqüències que patim", afegeix.

Recorda que aquell dia la majoria de ciutadans van sortir al carrer a votar "de forma sobirana, democràtica i pacífica sobre el futur del país" i, en aquest sentit, considera que la majoria de ciutadans de Catalunya "se senten sobirans per decidir democràticament el que volen ser". "L’1-O és un punt de no retorn", ha volgut remarcar. I ho és, afirma, també perquè el govern espanyol va actuar usant la violència "de manera desproporcionada i injustificada" i això va suposar, ha dit, "una vulneració dels drets civils i polítics dels ciutadans de Catalunya". "I des d’aleshores, les institucions de l’Estat espanyol només han fet que seguir aquest camí de la repressió i d’abaratir la democràcia", ha asseverat. Rovira reitera que l’Estat "ha traspassat una línia vermella", que és la "vulneració dels drets civils i polítics" i ha entrat en "fallida" com a estat de dret. "Nosaltres sempre hem sigut els de la via del diàleg, sempre. I sempre ho serem. Però ara mateix, el camí del diàleg està per desbrossar", argumenta la secretària general dels republicans, que considera que "no és possible" un diàleg "honest, responsable i en igualtat de condicions".

Notícies relacionades

No obstant, Rovira pensa que l’1-O també és un punt de partida "de lliçons apreses" perquè el referèndum va ser possible, diu, "gràcies al consens entre actors polítics i moviments socials, entre la complicitat de les institucions i la ciutadania, i gràcies a la coherència entre el mandat democràtic i la mobilització popular, entre les urnes i el carrer". "I aquesta és una gran lliçó: només avancem quan generem grans consensos", subratlla. Rovira remarca, no obstant, que consensuar "no significa ni competir ni uniformar i no significa guanyar posicions en el debat públic", sinó que suposa, segons diu, "tornar a asseure’s, a parlar, a compartir, a sumar i posar-se d’acord ". "Significa cedir, sumar, coordinar. I això és necessari per caminar", insisteix. "Quan consensuem el camí des de la transversalitat, i ho fem per a la transversalitat del país, és quan l’opció del republicanisme és capaç de sortir del seu propi entorn, d’interpel·lar molta més gent i de resultar una opció atractiva per convertir-se clarament majoritària", afirma Rovira. "Si l’1-O és una lliçó de país, el 3-O és l’horitzó", destaca. En aquest sentit, la dirigent republicana considera que per fer "el pròxim pas" és necessari que el consens de país "sigui capaç d’interpel·lar i representar la gran transversalitat i diversitat" de la societat catalana "que el 3-O també va sortir a manifestar-se al carrer".

"És necessari que els propers mesos tinguem molt clar què significa l’1-O", avisa Rovira. "Perquè l’1-O serà jutjat i sentenciat com un delicte", apunta. La secretària general d’ERC diu que caldrà explicar que és un judici "polític" que "ha sigut premeditat des d’aquell 20 de setembre quan van començar a fer visible la repressió" i ha instat a deixar "ben clar" que fer un referèndum no és cap delicte i "voler un canvi polític, el que sigui, en un estat democràtic, tampoc". Rovira ha insistit que aquest judici és una causa general contra l’independentisme i "la llibertat d’expressió i els drets civils i polítics", i remarca la importància de tenir present en els pròxims mesos "tot això" i també que la força del poble català "és la de la raó i la mobilització pacífica, tot i que avui se’ns acusi del contrari".