Delgado: "No dimitiré. No acceptaré xantatges"

El PP i Cs aprofiten la polèmica de la ministra de Justícia per extremar la seva oposició i exigir eleccions de seguida

Augmenta la preocupació en l'Executiu i un company de Gabinet remarca que, "ara com ara", continua

krvb3tagvn5uqlmcupjmz61100 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, reacciona contra la creixent pressió perquè abandoni el seu càrrec. "No dimitiré", ha respost al Congrés a aquells que li demanen que marxi. Ha advertit que no permetrà cap xantatge al Govern i que no s’ha deixat intimidar mai en la seva carrera ni ho farà ara. "No m’he acoquinat davant de narcotraficants, ni de terroristes, ni de corruptes ni per la violació dels drets humans. I m’he mantingut ferma. Com a ministra de Justícia defensaré els serveis públics fins a les últimes conseqüències. Ni aquest Govern ni aquesta ministra acceptaran el xantatge de ningú", ha defensat, amb fermesa, des de la tribuna de l’hemiscicle en resposta a una iniciativa del PP que exigia la seva dimissió immediata. 

La seva defensa arriba quan elPP i Ciutadans estan extremant l’oposició a Pedro Sánchez per la revelació de la conversa informal del 2009 gravada per l’excomissari José Manuel Villarejo, a presó provisional pel cas que investiga les clavegueres policials, i  Delgado, llavors fiscal de l’Audiència Nacional.

Els dos partits han aprofitat aquest dimecres el cas que afecta la ministra per pressionar el president perquè convoqui eleccions de seguida. "Això cau a trossos", ha dit el líder conservador, Pablo Casado.  "Vostè és ostatge de les seves perilloses amistats i les seves relacions amb les clavegueres. És un zombi", ha insistit el diputat conservador Rafael Hernando. "No allarguin més aquesta agonia, no allarguin més aquest frau", ha dit el secretari general dels taronges,José Manuel Villegas. El seu líder, Albert Rivera, ha demanat a Sánchez que "no s’atrinxeri a la Moncloa" i que convoqui eleccions. Els socis clau del Govern també marquen distàncies. No es volen veure esquitxats en un recolzament incert a Delgado.

Però el cap de l’Executiu no dona mostres que pensi a dissoldre el Parlament, ni tampoc a forçar la sortida de Delgado. "Aguantaré fins al 2020", ha dit el líder socialista aquesta matinada a Nova York, on participa en l’Assemblea General de Nacions Unides. Sánchez també ha descartat una crisi de Govern.

Tot i així, els socialistes viuen amb enorme preocupació el cas de Delgado, que si arribés a dimitir es convertiria en la tercera ministra que es veu obligada a deixar l’Executiu, després de Màxim Huerta i Carmen Montón. En els àudios publicats aquest dimecres per Moncloa.com (un web creat fa tot just un parell de setmanes), Delgado explica que havia vist a Cartagena d’Índies (Colòmbia) jutges i fiscals amb menors en un bar. En una altra part de la mateixa conversa del 2009, al voltant d’una taula d’una marisqueria madrilenya on també hi havia Villarejo i l’exjutge Baltasar Garzón, la titular de Justícia, que en un primer moment va negar tenir relació amb l’excomissari, anomenava “‘maricon’" a Fernando Grande-Marlaska i assegurava que preferia treballar amb homes abans que amb dones. 

Els socis es desmarquen

El Govern conté la respiració en vista de possibles nous entregues de la gravació del dinar, que dura unes quatre hores. Ningú s’atreveix a fer pronòstics contundents. "Jo la veig forta. Crec que, si és per ella, aguanta. Com a mínim ara per ara", ha explicat un ministre.

La preocupació es va veure accentuada pel fet que Podem, el principal soci de l’Executiu, també demani la dimissió de Delgado. Pablo Iglesias ha tornat a insistir aquest dimecres. "Com més lluny sigui el que ha tocat Villarejo de la política, millor. Sospito que les vinculacions de les clavegueres afecten molta gent", ha assenyalat el líder morat, que no ha pogut parlar amb Sánchez sobre aquest tema, segons ha explicat, i ha confiat que aquest cas no afecti la seva relació amb el Govern.   

També ERC, que fins ara només demanava que la ministra donés explicacions, demana la seva sortida del Govern. "Ha de dimitir, com qualsevol company de Villarejo", ha opinat el diputat republicà, Gabriel Rufián.  El PDCat pren distàncies. "Si la ministra dimiteix per Villarejo diria molt poc d’aquest sistema democràtic, però ella ha de pensar si les seves declaracions li permeten seguir", ha plantejat el portaveu, Carles Campuzano. 

Dimissió "en camí"

En la sessió de control al Govern, la portaveu parlamentària del PP, Dolors Montserrat, ha donat per fet que Delgado caurà. "Acumulen tres dimissions, una de les quals en camí", ha dit. "Que aquest Govern exerceixi d’advocat defensor dels colpistes és una vergonya. No volem que ens governin ni els aires chavistes caribenys ni la tramuntana del procés. Rectifiquin i convoquin eleccions de seguida", ha conclòs.

Notícies relacionades

La intervenció de Villegas ha sigut perfectament intercanviable. “La debilitat del seu govern té conseqüències: la política econòmica està en mans de [Pablo] Iglesias, la territorial en mans de [Quim] Torra i [Gabriel] Rufián, i quant a la confiança, el seu Govern menteix reiteradament als espanyols", ha dit el secretari general de Cs. "El senyor Sánchezs’atrinxera a la Moncloa. No allarguin més aquesta agonia, no allarguin més aquest frau. Els espanyols no els aguanten ni un dia més", ha afegit el dirigent taronja.

La vicepresidenta, Carmen Calvo, molt ferm, ha contestat a Villegas comparant aquest Executiu amb el de Mariano Rajoy. "Els espanyols tenen un Govern que no està paralitzat pels casos de corrupció, com el d’abans, al qual vostè donava suport", ha dit.