Reforma Constitucional

Podem no recolzarà la reforma de Sánchez per suprimir aforats si en deixa fora el Rei

El líder de la formació morada ha recalcat que els privilegis a la Corona són "inexplicables"

45116531 60

45116531 60 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha avisat aquest dijous al PSOE que no recolzarà cap mesura que "deixi fora de control democràtic la Monarquia" i ha qualificat d’"impresentable" dir que s’han d’acabar els aforaments i excloure’n el cap de l’Estat.

Iglesias, en declaracions al Congrés, ha recalcat que és "inexplicable" en una democràcia del segle XXI mantenir aquest privilegi al Rei per als actes del monarca que no són ratificats per ministres o el president del Govern, dels quals no seria responsable.

Per això, espera que el PSOE rectifiqui i adverteix que si no és així no podrà comptar amb el seu recolzament per a la proposta de reforma de la Constitució que demà aprova el Consell de Ministres per eliminar els aforaments a polítics.

No és l’única rectificació que Iglesias li ha demanat avui els socialistes i el Govern.

També espera que canviïn de posició respecte a la comissió d’investigació sobre les finances del Rei Joan Carles que demana el seu grup parlamentari, i en aquest assumpte llança de nou una advertència: Podem deixa clara la seva "disponibilitat" per ser socis del Govern i propiciar polítiques que "millorin la vida de la gent", però "en cap cas per blanquejar la corrupció de la Monarquia".

Això és el que, segons l’opinió del líder de Podem, van fer el PP, el PSOE i Ciutadans fa quinze dies quan van rebutjar a la Mesa del Congrés la petició del seu grup per portar al ple la seva proposta de crear una comissió d’investigació sobre les revelacions de Corinna zu Sayn-Wittgenstein en relació amb les activitats del Rei Joan Carles.

A favor d’una investigació a Joan Carles I

Avui el grup confederal Units Podem-En Comú Podem-En Marea ha registrat un escrit dirigit a la Mesa, firmat per més de 90 diputats, perquè reconsideri la seva decisió i admeti el debat en ple sobre la necessitat d’una investigació parlamentària sobre les finances i possibles "irregularitats" comeses pel Rei Joan Carles.

Notícies relacionades

Segons Iglesias, és evidentl’"interès general" per conèixer si l’anterior Cap de l’Estat va cometre possibles delictes fiscals i els acords amb el PSOE no inclouen "cobrir la corrupció" de la Monarquia.

"Esperem que el PSOE sigui coherent, sospito que bona part dels seus electors consideren que no sembla assenyat que s’uneixi al PP i a Ciutadans per protegir la Monarquia quan hi hasospites més que fundades de corrupció", ha dit.