pressió sobre el president

Iglesias demana per primera vegada explicacions a Sánchez pels seus suposats plagis

El de Podem, sobre el president: "Copiar sense citar és 'cutre'"

El PP el titlla de "mentider" i el PDECat assegura que ha "de dissipar els dubtes"

ljws9goucbvlpmoscfdzo21100 / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha assenyalat aquest dijous per primera vegada que "el president [del Govern, Pedro Sánchez] haurà de donar explicacions" pels suposats plagis comesos a la seva tesi doctoral i el llibre que se’n deriva. Després de qualificar de "bastant ‘cutre’" que copiés sense citar paràgrafs de la conferència d’un diplomàtic, l’ha instat a donar explicacions públiques.

En declaracions als periodistes al Congrés, Iglesias ha assenyalat que la còpia de paràgrafs sense citar l’autor com, segons publica 'El País’, va fer Sánchez en el seu llibre no respon "adequadament" als estàndards de qualitat acadèmica. "El president haurà de donar explicacions", ha conclòs el líder de Podem, que també ha tornat a reclamar al líder del PP, Pablo Casado, que ensenyi el seu treball de final de màster, perquè "hi ha serioses sospites" que "no existeix o, en tot cas, que estigui copiat de cap a peus".

Ha insistit que, després que s’han pogut examinar "fins a la sacietat" les tesis i el llibre de Sánchez i de "veure elements acadèmicament poc presentables", ara "li toca" a Casado mostrar el seu treball.

Iglesias fa aquestes declaracions després d’haver defensat el líder socialista en el cas de la seva tesi doctoral.

El PP, a favor de la compareixença

Més dur, el portaveu adjunt del PP al Congrés, Fernando Martínez-Maillo, ha dit que espera que tots els grups parlamentaris donin suport al fet que Sánchez expliqui al Senat els dubtes entorn de les seves tesis doctoral després de conèixer-se que al llibre que la recull, i que es va publicar posteriorment, el cap de l’Executiu va fer un "retalla-i-enganxa".

"Cada dia que sabem més de la tesi [de Sánchez] sabem que està més plagiada. Això explica per què no volia fer-la pública i es va veure obligat a fer-ho", ha comentat Maíllo, per afegir que "cada vegada es demostra més que aquest és un president mentider i que la tesi que ha fet és un retalla-i-enganxa d’articles d’altres".

En aquesta mateixa línia s’ha expressat el secretari general dels 'populars’, Teo García Egea, que s’ha preguntat si el president amenaçarà també de demandar ‘El País’ després del que s’ha publicat com va fer amb altres mitjans que van informar sobre el "plagi" de les seves tesis. García Egea ha defensat que, "en comptes d’amenaçar", el que hauria de fer Sánchez és convocar una roda de premsa i donar les corresponents explicacions perquè, altrament, "les ha de donar davant del Senat".

El PDECat demana explicacions

Per la seva banda, el diputat del PDECat, Ferran Bel, també ha demanat el president que "dissipi els dubtes" de plagi que hi ha sobre el seu llibre.

Notícies relacionades

"Això s’ha de finalitzar ja de manera definitiva; el president va intentar des de La Moncloa acreditar que no hi havia plagi, però sembla que es mantenen els dubtes; el millor que podria fer el president Sánchez és dissipar dubtes sobre això", ha reclamat el diputat català als passadissos de la Cambra Baixa.

També en aquesta línia, el president de Ciutadans, Albert Rivera, ha avisat Sánchez que buscarà majories en el Congrés per forçar-lo a comparèixer per aclarir els dubtes entorn de la seva tesi si el president no pren la iniciativa i acudeix a les Corts. "Espero que de ‘motu proprio’ doni la cara i si no buscarem les majories per obligar-lo a comparèixer", ha assegurat, apuntant que el president està "acorralat" i "ha perdut els papers" amb les presumptes irregularitats que esquitxen la seva tesi doctoral.