INVESTIGACIÓ

20-S: Sense «voluntat d'auxili» a la Conselleria

La Policia creu que els Mossos van exagerar el nombre de gent gran i nens davant Economia per "recolzar la seva inacció"

Anna Simó va dir a la Guàrdia Civil que "la massa no permetria que ningú sortís de l'edifici", diu l'escrit

ccv-conselleria / periodico

3
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles / Vanesa Lozano

Els comandaments dels Mossos d’Esquadravan mentir i van exagerar en els seus informes sobre el nombre de gent gran i nens que participaven en la concentració davant de la Conselleria d’Economia, segons un informe de la Policia Nacionalbasat en els 17 documents sobre el que va passar aquell dia a Barcelona que mossos de paisà portaven a cremar a la incineradora de Sant Adrià de Besòs quan van ser interceptats el 26 d’octubre.

“A tots els documents del CME (Cos de Mossos d’Esquadra) es tracta de transmetre la sensació que, entre els concentrats, hi havia un gran nombre de persones d’edat avançada i de menors, motiu pel qual no es van poder prendre les mesures d’ordre públic adequades per formar un perímetre de seguretat entorn de l’entrada de l’edifici de Viceprèsidencia i una via segura i àmplia de passada cap a la Gran Via de les Corts Catalanes”, es recull a l’informe de la Policia Nacional, que apunta:“L’anàlisi detallada dels esmentats documents revela l’existència de contradiccions sobre aquest aspecte”.

Els informes que volien cremar alguns mossos fan constar “l’actitud reivindicativa però totalment pacífica” dels concentrats, “així com l’existència de moltes persones d’edat avançada i persones vulnerables, extrems queen absolut es corresponen amb la realitat”, conclou el document policial, que cita com a argument en contra de la versió dels Mossos “els vídeos que es poden trobar en fonts obertes i que relaten els fets ocorreguts”.

Apunts de Laplana

Els Mossos anaven a cremar 17 documents seus sobre el 20-S. Entre d’altres, una carta esborrany “amb anotacions manuscrites” de la intendenta Teresa Laplana. En aquesta carta, la responsable dels Mossos va anotar, subratllant amb bolígraf, horaris i quantitat de persones concentrades: “10.38 n’hi ha 800; 23.34, 12.000”. També es portaven a cremar esborranys dels inspectors Josep García i Xavi Pastor (aquest últim, cap de l’Àrea de Mediació que va acudir al lloc). La policia va salvar també quatre esborranys que portaven per títol ‘Minuta policial sense detinguts’ amb anotacions manuscrites, una còpia de les diligències sobre els danys als vehicles de la Guàrdia Civil i una còpia de l’informe sobre els incidents per a la fiscalia. Els Mossos també anaven a destruir els informes de l’Àrea de Mediació dels Mossos en qui es relataven cronològicament totes les seves gestions tant amb Jordi Sánchez i Jordi Cuixart com amb els amos del Teatre Coliseum, limítrof amb l’edifici hi havia els guàrdies civils i la comitiva judicial.

Aquests mediadors dels Mossos, que anaven de paisà,van ser confosos amb guàrdies civils per alguns manifestantsi van ser rebutjats per ells fins que es van identificar. En el seu informe, recullen les seves gestions amb polítics com Alfred Bosch, Neus Munté, Núria de Gispert i Anna Simó. “En el seu rol de mediadors van preguntar directament a aquests representants per les intencions dels concentrats i la possibilitat d’obrir un passadís per facilitar les tasques de la comissió judicial i de la Guàrdia Civil,i concretament la senyora Anna Simó els va respondre que estava clar que la massa no permetria que ningú sortís de l’edifici, tot i que sí que permetrien el lliure accés a treballadors i afins als concentrats”, explica l’informe policial.

La Policia Nacional conclou que els comandaments dels Mossos no van tenir“voluntat d’auxili”cap a la comissió judicial i els guàrdies civils. “Al principi, i de manera que podria considerar-se negligent, els comandaments del CME no donen la importància i dimensió adequada a la concentració”.

Evitar les destrosses als vehicles

Notícies relacionades

Al principi de la protesta, cap a un quart de deu del matí, els guàrdies civils van demanar a la intendenta Laplana per primera vegada obrir un passadís. La policia creu que llavors“es podria haver establert un perímetre de seguretat que hagués evitat les destrosses als vehicles policials i podria haver-se assegurat una via d’entrada adequada per al trasllat dels detinguts que havien d’assistir als registres, així com la sortida normal dels funcionaris judicials i els agents de policia judicial amb els efectes intervinguts”.Però Laplana s’hi va negar i la policia aprecia, de tota la documentació confiscada, “la negació de l’existència d’un problema d’ordre públic, malgrat que la concentració anava en augment i es van tallar al trànsit vies principals de circulació, que van col·lapsar la ciutat”.

La policia remarca que, “quan la concentració ja era tan nombrosa que fa impossible la presa de qualsevol mesura d’ordre públic sense que es produeixin greus aldarulls”, els comandaments dels Mossos “callen com a resposta i continuen difonent la idea de l’actitud pacífica –que en absolut es correspon amb l’actitud manifestament hostil cap a la comissió judicial i la Guàrdia Civil– dels concentrats per recolzar la seva inacció”.