La tesi de Sánchez no es pot consultar 'online', només a la biblioteca de la universitat

A la plataforma Teseo només hi ha una fitxa i l'examen només pot fer-se presencialment i sense fer còpies

El president del Govern podria difondre el text a internet, tot i que la llei no l'obliga

la-tesis-de-pedro-snchez-se-puede-consultar-en-la-universidad-camilo-jos-cela / periodico

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Tot i que Pedro Sánchez va afirmar aquest dimecres que la seva tesi doctoral, titulada ‘Innovaciones de la diplomacia económica espanyola: Análisis del sector público (2000-2012)’ està “penjada” a la base de dades Teseo, el cert és que la plataforma només inclou una fitxa sobre el treball que va permetre al president del Govern doctorar-se. El text complet només es pot consultar a la biblioteca de la universitat madrilenya Camilo José Cela, omplint un qüestionari i sota l’atenta mirada dels bibliotecaris, que no permeten ni fotocopiar el text ni fer-li fotografies. Això fa difícil esbrinar si el cap de l’Executiu, igual com Carmen Montón amb el seu treball final de màster, va plagiar part de la publicació que li va permetre ser doctor a Economia i Empresa.

Notícies relacionades

Albert Rivera va instar aquest dimecres a Sánchez que faci públic el text per dissipar els dubtes i el president podria fer-ho, tot i que la llei no l’obliga. Precisament, el PSOE i el PP van vetar dimarts una norma que sí que exigiria la difusió a internet de tots els treballs de final de grau, màster i tesis. A partir del 2011, només els alumnes de doctorat han de penjar a Teseo el text íntegre, però Sánchez va començar els seus estudis amb el pla d’estudis anterior, que permetia a l’alumne decidir si volia difondre el seu treball ‘online’ o no. És més, durant alguns anys el president va blindar l’accés a la seva tesi, segons el testimoni de periodistes que van intentar consultar-la. Si bé la universitat Camilo José Cela nega aquesta versió i afirma que a la biblioteca ha sigut accessible des del primer dia, i que han sigut molt els informadors que en aquests anys han passat per allà. Aquest matí, davant dels dubtes abocats per Rivera sobre l’escrit del president, hi havia cua i el centre universitari ha habilitat una llista d’espera per ordenar la consulta.

Els dubtes sobre la tesi parteixen d’unes suposades declaracions de l’exministre d’Indústria Miguel Sebastián en un fòrum privat i que ell ha desmentit, en les quals va revelar que la pràctica totalitat del treball de Sánchez el va fer el seu departament. Sigui certa o no aquesta versió, Sánchez va condensar part del seu treball doctoral alllibre  ‘La nueva diplomacia económica espanyola’, que es pot adquirir a les llibreries.