'CAS MÀSTER'

Les notes de Montón es van modificar un cop havia acabat el màster

La URJC confirma que ha detectat canvis en el seu expedient mesos després que finalitzés el curs, després que 'Eldiario.es' informés de la manipulació

La ministra respon que és "injust" dimitir, perquè si la universitat va canviar les seves qualificacions no és la seva "responsabilitat", ja que ella no va exigir tracte de favor

nmcqmoqfumxfm97ixv2uh71100 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

La situació per a Carmen Montón s’ha tornat més complicada. Segons publica aquest dimarts‘Eldiario.es’, l’encara ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social no va aprovar el seu màster en Igualtat, impartit per la Universitat Rei Joan Carles (URJC), en la convocatòria del juny del 2011. En el sistema informàtic del centre educatiu, el novembre d’aquell any, queda constància que "algú va entrar" en el sistema informàtic i va canviar el "no presentat" d’una assignatura del curs de postgrau per un "aprovat", malgrat que les actes del curs ja estaven tancades. La URJC ha confirmat la informació i que ha detectat no un canvi, sinó més d’un, a l’expedient. Per això ha avisat que està revisant "assignatura per assignatura" per depurar possibles responsabilitats.

Els canvis impliquen que la presentació del treball de final de màster el juny del 2011, que la ministra assegura que va realitzar i del qual conserva còpies i els esborranys precedents, hauria sigut fraudulenta perquè en aquell moment no tenia totes les assignatures aprovades. La modificació de la nota fora de termini podria, a més, ser la causa que el títol oficial de Montón figuri com a data de finalització el 2012, perquè presumptament va aprovar l’última assignatura en aquest curs acadèmic, i no el 2011, com ella sosté.

Després de destapar-se les primeres irregularitats, Montón va negar dilluns haver comès qualsevol frau i va assenyalar que el seu cas "no té res a veure amb d’altres", fent referència a Pablo Casado i Cristina Cifuentes. I aquest dimarts, malgrat les noves revelacions, ha manifestat que seria "injust" dimitir perquè disposa de documentació que, segons la seva opinió, acredita que ella sí que va fer el màster. 

Montón ha asseverat que continua comptant amb el suport del president, que vol que "estigui forta" i que doni "explicacions clares". En vista d’aquesta petició, la ministra ha concedit aquest matí una àmplia entrevista a la cadena SER i Adriana Lastra, la portaveu dels socialistes al Congrés, ha avançat que la titular de Sanitat compareixerà a la Cambra Baixa a petició pròpia, informa Pilar Santos. Aquesta compareixença ja l’havien demanat PodemCiutadans i el PDECat.

El recolzament del president

A més, el ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha trencat el silenci oficial i ha mostrat públicament el seu suport a la ministra. Montón, en l’entrevista radiofònica, ha al·legat que desconeix si algú va modificar les seves notes, però que, com que ella no va exigir cap tracte de favor, l’ombra de dubte sobre la URJC "no és la seva responsabilitat" i no se li pot "imputar" a ella ni se li pot exigir que dimiteixi per això. 

Montón ha afirmat, a més, que cap professor "li va advertir" que havia de solucionar res i que per això va entregar el juny del 2011 el treball final, "amb la tranquil·litat" que estava seguint el "procés ordinari". La ministra disposa d’una trentena de correus electrònics que demostren el seu interès per matricular-se en el curs i per seguir les classes i les activitats complementàries. No obstant, ha reconegut que fins al gener no va poder assistir regularment perquè la seva feina com a portaveu parlamentària d’Igualtat al Congrés l’hi impedia. 

No guarda els treballs

Notícies relacionades

En aquella data, ja havien conclòs sis de les 12 assignatures del curs, que Montón afirma que va aprovar amb la presentació de treballs en la convocatòria de juny. No obstant, com ha reconegut aquest matí, "desgraciadament" no guarda cap còpia que pugui acreditar com va aprovar cada una de les matèries. Aquest és el seu principal punt feble. 

A més, tot i que la ministra negui similituds, és cert que el canvi en la seva acta de notes s’assembla a l’escàndol sobre l’historial acadèmic de Cifuentes. La justícia investiga, de fet, com i per què la funcionària Amalia Calonge va modificar les qualificacions de l’expresidenta madrilenya per canviar també una assignatura qualificada amb un "no presentat" per una altra nota. I s’indaga, a més, la possible manipulació de les firmes a l’acta amb la que l’expresidenta madrilenya va intentar provar que va presentar el treball final.