DEBAT DE L'ESTAT DE LA UNIÓ

Solé (ERC) insta Juncker a parlar de "valors europeus" als polítics presos

Pons acusa Bèlgica a l'Eurocambra d'"obrir la porta als delinqüents"

video 3394609-sole-a-juncker / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’eurodiputat d’ERC Jordi Solé ha utilitzat aquest dimecres el seu torn de paraula en el debat de l’estat de la Unió per convidar el president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, a visitar els polítics catalans independentistes en presó preventiva i a parlar-los de "valors europeus".

"Juncker ens ha recordat com és de necessari defensar els valors europeus contra els nacionalismes i xovinismes, però li diria que per què no va a Catalunya i visita els nostres presos polítics, entre els quals hi ha eurodiputats [Raül Romeva i Oriol Junqueras van ser eurodiputats], i es pregunta per què aquesta gent demòcrata i europeista està a la presó," ha dit Solé a Juncker. "Vagi a parlar amb ells sobre els valors i els principis fundadors de la Unió Europea", ha afegit.

L’eurodiputat d’ERC ha apuntat, així mateix, que en la manifestació de la Diada els ciutadans van sortir al carrer "per defensar els valors europeus", malgrat que senten que les institucions de la UE "els han deixat penjats".

Per a Solé, els "líders polítics i socials a la presó des de fa gairebé un any" són privats de llibertat "per haver complert el mandat democràtic de realitzar un referèndum".

La invitació del republicà no ha tingut resposta de Juncker, ja que el president de la Comissió s’ha retirat del ple abans que conclogués la sessió.

Petició del PP

També ha intervingut en el debat l’eurodiputat del PP Esteban González Pons, que ha aprofitat el seu torn per acusarBèlgica  d’"obrir la porta als delinqüents" i ha proposat a Juncker que es reformi el sistema d’euroordres europees perquè els ciutadans puguin "confiar en Europa".

"No pot servir Schengen perquè uns països tanquin les fronteres alsrefugiats mentre que d’altres poden obrir les seves als delinqüents", ha assenyalat en al·lusió a Bèlgica i altres països que han rebutjat euroordres del Tribunal Suprem contra investigats en la causa del procés.

Notícies relacionades

"Una Unió Europea unida ha de ser una UE de la justícia", ha afegit Pons, que ha lamentat que Espanya "hagi rebut un cop d’Estat" i que el Tribunal Suprem espanyol "no disposi de tots els responsables per jutjar-los perquè un tribunal regional d’un altre país l’hi nega".

"¿Quin missatge donem als espanyols, que Europa no respecta la Constitució espanyola? No és temps de jutjar-nos, ni d’atacar-nos", ha afegit.