Sessió de control

Primer cara a cara en el Congrés: Casado reclama a Sánchez un nou 155 per a Catalunya

Dur xoc entre Calvo i Montserrat: que el PP "es posi darrere"

Gabriel Rufián, de groc, carrega contra Marlaska

45002153 60

45002153 60 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Catalunya ha sigut present en el primer cara a cara entre Pedro Sánchez i Pablo Casado, que ha tingut lloc aquest dimecres en la sessió de control del Congrés dels Diputats, just l’endemà de la Diada. Després de recriminar al president del Govern les seves rectificacionsen matèria d’immigració, política penitenciària o seguretat en aquests primers cent dies de Govern, el nou líder del PP ha posat èmfasi en l’"aquelarre independentista" de la Diada i en què el Govern ofereixi diàleg i "només" digui que "li agradaria que els presos no fossin a la presó" i que "Catalunya és una nació".  A més, li ha ofert la majoria absoluta del PP en el Senat per recuperar la legalitat aplicant l’article 155 de la Constitució.

En l’estrena de Casado com a líder de l’oposició, després de guanyar al juliol el congrés del seu partit que va elegir el successor de Mariano Rajoy, ha criticat que Sánchez hagi arribat a la Moncloa a través d’una moció de censura sustentada en acords amb els "populistes" i "independentistes" i que ara ho "paguen" els espanyols, a la qual cosa Sánchez ha respost que  set anys de Govern del PP "no s’arreglen en cent dies".

A més, com a resposta a les paraules de Sánchez en el Senat en què va assegurar que la seva recepta per a Catalunya és "llei i diàleg", ha parafrasejat Francesc Cambó: "Pretén ser Bismarck a Madrid i Bolívar a Catalunya". Però l’ha advertit que la pacificació ja no és possible i, per això, li ha demanat que posi ordre a Catalunya i acabi amb les "processons tenebroses de torxes", amb el "tancament amb forrellat" del Parlament i amb les agressions al carrer.

Tensió entre Calvo i Montserrat

D’altra banda, la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, ha exigit al PP que "es posi darrere" de l’Executiu per resoldre la crisi catalana, com van fer els socialistes quan van estar en l’oposició. En el seu primer cara a cara amb la nova portaveu del PP, Dolors Montserrat, Calvo ha insistit que en aquesta crisi "no hi ha cap més sortida que parlar i reconduir al marc constitucional una part del territori espanyol".

En un intens cara a cara, Montserrat ha acusat el Govern d’haver "abandonat" la majoria dels catalans i ha considerat "absolutament inacceptable" que a Espanya "governin els vots de Torra i de Rufián", i que "el puny amenaçador de Torra sigui la mà que gronxa el bressol a la Moncloa".

"No han après res de tot el que s’ha viscut", ha dit Carmen Calvo als populars, als quals ha retret haver portat el conflicte català "fins al límit d’entregar-lo exclusivament a la justícia" quan estaven en el Govern.

Rufián i Tardà. / JOSE LUIS ROCA

Rufián, de groc

Notícies relacionades

El diputat d’ERC Gabriel Rufián ha acudit a l’hemicicle vestit de groc, el color que recorda els polítics catalans presos. A la seva pregunta, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha defensat l’enviament de reforços d’agents antiavalots coincidint amb la Diada i el primer aniversari del referèndum il·legal de l’1 d’octubre. "No tenim ànsia d’intervenció sinó de prevenció", ha defensat aquest dimecres en vista de les crítiques expressades per ERC i el PNB en la sessió de control en el Congrés.

Abans de la sessió de control, el portaveu del PDECat al Congrés dels Diputats, Carles Campuzano, celebrava les declaracions del ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell (que aquest dimecres ha tornat a reafirmar-se en la seva aposta pel diàleg), en què deia que ell preferia que els polítics presos fossin lliures i ha assegurat que diversos ministres que formen l’Executiu li han fet arribar en privat el mateix pensament.