ABSÈNCIA EN ELS ACTES INSTITUCIONALS

El constitucionalisme carrega contra el Govern per «segrestar» la Diada

Cs i PSC demanen que l'Executiu detalli els «diners públics» invertits en la jornada

zentauroepp43163338 carrizosa bertran180503112854

zentauroepp43163338 carrizosa bertran180503112854

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

CiutadansPSC PPC s’han unit en la plantada al Parlament i al Govern per “apropiació indeguda” de la Diada de Catalunya. La seva anunciada absència en els actes institucionals d’aquest dilluns i dimarts els ha unit en el discurs, però cadascú ha decidit celebrar la festivitat pel seu costat. 

Els taronges mai han participat en aquest tipus d’actes institucionals perquè creuen que aquesta jornada “desuneix”, que els exclou de l’espai públic, i que “empitjora” la situació catalana, perquè deixa de ser “de tots” i es converteix en una data “apropiada i segrestada” per Quim Torra amb l’afany d’insistir en la “declaració d’una república independent”. Per tot això, han convocat un acte encapçalat per Albert Rivera i Inés Arrimadas, en el qual cridaran a la “unió” i a la “concòrdia” a les 11 hores a la plaça del Rei de Barcelona.

El portaveu de Cs en el Parlament, Carlos Carrizosa, va carregar contra la manifestació convocada perl’ANC, per estar “patrocinada pel Govern”, i va assegurar que demanaran l’extracte dels “diners públics” destinats a la marxa. Va posar com a exemple els recursos informàtics que destinarà el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública al recompte dels assistents.

Des delPSC també estan interessats en conèixer la partida destinada als actes institucionals dels quals, per primera vegada, s’han esborrat. El secretari de política municipal, Jaume Collboni, va anunciar que demanarien explicacions al Parlament per “convertir” l’Onze de Setembre en la Diada de l’independentisme.

Els socialistes van reclamar celebrar aquesta data amb un sentiment nacional “obert”, “transversal” i “plural”, una cosa que asseguren que es va trencar quan es va iniciar el procés sobiranista i que s’ha “agreujat” amb Torra en el Palau de la Generalitat. I van titllar el plantejament del Governd’“apropiació indeguda”i de“segrest”.El PSC participarà enl’ofrena floral a Rafael Casanovas i després celebrarà el seu particular homenatge a Salvador Allende a les 10.30 hores a la plaça que porta el seu nom.

Notícies relacionades

Els populars no han convocat cap acte públic. Ara bé, la seva sectorial madrilenya afronta la Diada amb una crida a penjar banderes espanyoles als balcons de la ciutat. Unes insígnies que demanen mantenir al vent fins al 12 d’octubre, Dia de la Hispanitat. “Els madrilenys mai ens hem sentit tan a prop de Catalunya com ara, en vista de la situació de divisió i assetjament independentista que s’hi està vivint”, va assenyalar el portaveu municipal en l’Ajuntament de Madrid, José Luis Martínez-Almeida.

Una opció molt diferent és l’elegida pelscomuns. La seva pretensió és participar en els actes institucionals d’aquesta nit “que tenen la voluntat de representar la pluralitat” i reivindicar la jornada com una data assenyalada per al moviment catalanista i d’esquerres. “L’Estat autonòmic està esgotat i la via unilateral ha fracassat. Per això ens citem a continuar defensant, des del diàleg i el sentit comú, una proposta nacional inclusiva que permeti desbloquejar l’actual conflicte polític”, van remarcar en un comunicat. Hi seran també presents en l’ofrena floral a Casanovas i en l’homenatge a Allende.