Escrits a favor i en contra del dictador

Robles decidirà aquesta setmana si expedienta els vuit reservistes que van firmar un manifest a favor de Franco

Defensa estudia els integrants fora de servei i tres caps en actiu que van subscriure manifestos polítics

zentauroepp43644261 graf4912  madrid  espa a   07 06 2018   la ministra de defen180607102433

zentauroepp43644261 graf4912 madrid espa a 07 06 2018 la ministra de defen180607102433 / J J Guillen

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La ministra de Defensa, Margarita Robles, decidirà aquesta setmana si obre expedient als vuit militars en la reserva que van firmar un manifest en defensa de Francisco Franco i resoldrà també la situació de tres caps en actiu que van recolzar un contramanifest que titllava de "genocida" el dictador.

El text de suport a la figura de Franco va sortir a la llumavalat per un centenar de militars retirats que ja no tenen cap vincle amb el Ministeri de Defensa. No obstant, entre els signants també hi havia vuit militars en la reserva que sí que estan sotmesos a les mateixes regles de neutralitat política que el personal en actiu.

Per això, se’ls va obrir un procés d’informació reservada i van ser cridats a comparèixer al Ministeri el mes d’agost passat. L’instructor d’aquest procés, el tinent general Miguel Ángel Villarroya, portarà aquesta setmana la seva proposta a la ministra "per veure si s’obre o no un expedient".

Notícies relacionades

En el mateix sentit s’actuarà amb els tres caps en actiu que van subscriure un altre manifest en repulsa de Francoun altre manifest. "També a aquestes persones se’ls ha obert informació reservada", ha explicat la ministra, que ha insistit en la necessària neutralitat política dels membres de les Forces Armades. "Ells treballen per i per a Espanya", ha reivindicat.

En qualsevol cas, ha demanat no tenir "cap dubte" que el compromís de les Forces Armades amb els valors constitucionals és "total i ple". Al marge de les manifestacions que pugui fer el seu personal en retir, ha assegurat que "viuen més en el passat que el present i no tenen cap vinculació amb el Ministeri de Defensa".