MEMÒRIA HISTÒRICA

El net de Franco avisa el Govern espanyol que no deixarà que es jugui amb la "mòmia" del seu avi

La família del dictador recorrerà al Defensor del Poble per impugnar el decret llei de l'exhumació

44738007 60

44738007 60 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Agencias

Francisco Franco Martínez-Bordiú, net del dictador Francisco Franco, ha advertit aquest dilluns que no facilitaran "el joc polític" amb la "mòmia" del seu avi i ha assegurat que la família arribarà fins a "l’últim extrem" per defensar els seus drets davant el decret llei del Govern espanyol.

En declaracions a la COPE, el net de Franco ha avançat que presentaran les al·legacions que corresponguin al decret llei perquè no veuen la urgència ni la necessitat d’exhumar les restes del dictador.

"No facilitarem al Govern espanyol que jugui amb les restes, amb la mòmia del meu avi (...), tenim uns drets com a ciutadans que ens atorga la Constitució i que portarem fins a l’últim extrem, òbviament i per descomptat, acatant la llei. Ara respondrem les al·legacions a aquest decret llei i arribarem fins on s’hagi d’arribar", ha dit.

Acusa el Govern central de mentir

Ha assegurat que l’opinió de la família en aquest sentit és unànime i ha acusat el Govern espanyol de mentir a l’afirmar que havia parlat amb els familiars i que tenia l’"acceptació" de l’Església, la qual cosa –ha sostingut– "és mentida".

Així mateix, ha negat que hagin amenaçat el Govern central i ha explicat que l’únic que hi ha hagut és un "burofax" enviat per la Fundació Francisco Franco, que "no representa la família", i que ha advertit però "no amenaçat" que "tot el Consell de Ministres podria caure en prevaricació".

Després d’insistir que no creuen que existeixi una "urgència tremenda" per "treure" les restes del seu avi del Valle de los Caídos després de 43 anys, ha explicat que, ja que la família com a particulars no poden impugnar el reial decret per retardar-lo, s’adreçaran al Defensor del Poble, que pot fer-ho.

Franco, disposat a l’exhumació

El net del dictador ha confessat que li fa "ràbia" haver de "ser aquí i fer el joc al Govern espanyol", que, segons la seva opinió, està utilitzant l’assumpte com a "cortina de fum" perquè no pot governar mentre al 90% dels ciutadans "els és igual" on està enterrat el seu avi.

Ha negat que el Valle de los Caídos fos construït com un mausoleu perquè Franco "mai va dir que volia ser enterrat allà" i va ser decisió del Govern espanyol quan va morir, i s’ha mostrat convençut que si avui es pogués preguntar al seu avi es mostraria disposat a l’exhumació si servís per solucionar algun "dels problemes que assolen aquest país".

Notícies relacionades

"Si hagués sigut un altre el plantejament i si hagués mort abans-d’ahir per descomptat l’enterraríem on consideréssim oportú, però és que està enterrat on està enterrat i nosaltres no veiem cap motiu per canviar el lloc", ha postil·lat.

En qualsevol cas, ha anticipat que si el Govern espanyol fa efectiva l’exhumació li faran un "enterrament cristià" i l’enterraran on considerin oportú, tot i que ha avançat que la família no ho ha discutit perquè no veu que "hi hagi una imminència", com planteja l’Executiu central.