100 DIES DEL PSOE A LA MONCLOA

Sánchez diu que no és president per «accident» i es fixa el 2030 com a horitzó

El president demana que l'èxit de la moció de censura es tradueixi a les urnes en les pròximes eleccions

Assumeix les limitacions de tenir només 84 diputats i afirma que continuarà treballant amb «diàleg» i «ambició»

undefined44964751 graf8888  oviedo  09 09 2018   el presidente del gobierno  p180909131739

undefined44964751 graf8888 oviedo 09 09 2018 el presidente del gobierno p180909131739 / Alberto Morante

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Pedro Sánchez ha avisat aquest diumenge a Oviedo als seus adversaris polítics que han de deixar de pensar que la seva arribada a la Moncloa ha sigut un “accident” i que durarà poc. “No tornarà la dreta (...) Aquesta legislatura establirem les bases de la gran transformació que exigeix Espanya fins al 2030”, ha afirmat. El cap de l’Executiu ha defugit dos assumptes que són claus per aconseguir el seu propòsit: el desafiament independentista i la dificultat que té per aprovar uns nous Pressupostos Generals de l’Estat en el Congrés.

“El nostre objectiu és la justícia social i el nostre horitzó, el 2030”, ha insistit en la Festa de la Rosa del PSOE asturià en què ha participat aquest matí. Els cinc pilars en què desitja recolzar la “transformació” d’Espanya són: l’educació, la feina, la sanitat, el medi ambient i les pensions. 

Per aconseguir assolir el seu repte necessita, no obstant, traduir en les urnes aquest poder executiu que va aconseguir amb la moció de censura al juny, i així ho ha demanat a l’acabar el míting. “Per consolidar el canvi, que primer ha sigut parlamentari (amb referència a l’expulsió de Mariano Rajoy), necessitem que es consolidi el canvi social al nostre país”, ha reclamat. El maig que ve hi haurà eleccions municipals, autonòmiques i europees, a més, és probable que abans, aquesta tardor, se celebrin de manera avançada els comicis andalusos. 

Sánchez celebra aquest cap de setmana els seus primers100 dies en el Governi ha aprofitat per assistir al seu primer acte de partit des que és a la Moncloa. 

Pla contra l’atur juvenil sense concretar

El cap de l’Executiu s’ha compromès a continuar la seva tasca amb “coherència, diàleg, realisme i ambició” i ha recalcat que totes les seves actuacions continuaran regides pel principi de “justícia social”. En aquest context ha defensat la tasca de treballar en favor de la igualtat entre homes i dones i en contra de la pobresa infantil i ha anunciat “un pla de xoc contra l’atur juvenil” del qual no ha concretat res. 

Ha assumit que amb només 84 diputats en el Congrés no pot derogar la reforma laboral del PP o dissenyar un nou model de finançament autonòmic, però s’ha compromès a anul·lar els articles “més lesius” de l’estatut dels treballadors i també millorar els comptes de les comunitats.

Notícies relacionades

Discurs “xenòfob i populista” de PP i Cs

Abans de Sánchez, han pres la paraula els dirigents asturians i també la vicesecretària general del PSOE i portaveu en el Congrés, Adriana Lastra. La diputada asturiana ha acusat “la dreta blava i taronja”, amb referència al PP i Ciutadans d’encoratjar un discurs “xenòfob i populista contra el diferent” i haver intentat utilitzar a les víctimes d’ETA, tot i que aquesta vegada, ha concretat, les mateixes víctimes “els han dit que no”.