La Diada obre la tardor de mobilitzacions independentistes

L'oposició critica que les celebracions institucionals només representin «la meitat» dels catalans

Els polítics presos i els exiliats criden a manifestar-se en una carta conjunta

zentauroepp44889507 barcelona     03 09 2018      pol tica       la consellera d180903182523

zentauroepp44889507 barcelona 03 09 2018 pol tica la consellera d180903182523 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

La Diada més estranya dels últims anys es convertirà aquest dimarts en el punt més calent de l’inici del curs polític català. Els partits independentistes, els principals líders dels quals són a la presó o han marxat a l’estranger, esperen que la jornada ofereixi la primera de diverses multitudinàries manifestacions que han de servir per augmentar la moral dels ciutadans d’aquest tarannà, desorientats per la falta de propostes concretes del nou Govern.

Els fets de l’any passat són a la ment de tothom. Les estrambòtiques jornades parlamentàries del 6 i 7 de setembre, la manifestació del 20 de setembre davant la conselleria d’Economia, el referèndum de l’1-O i la dura repressió policial, les detencions i les fugides posteriors, l’aplicació del 155 i les eleccions de desembre... Fa 12 mesos que Catalunya viu en un estat d’ànim d’excepció. I els independentistes pretenen que la Diada sigui de nou una catarsi col·lectiva que els ajudi a centrar el focus allà on els interessa.

De moment, sobresurt l’evocació dels presos i els exiliats. El president de la Generalitat, Quim Torra, ja va evidenciar en la seva conferència de la setmana passada que aquesta vegada no hi ha un full de ruta a què agafar-se, i que el futur del moviment independentista dependrà de factors com els passos que faci el Govern de Pedro Sánchez o el judici als impulsors del referèndum. Per això, els actes institucionals d’aquest any posen l’accent en lanecessitat d’alliberar els empresonats, en la tornada dels desplaçats i en una eventual falta de llibertat d’expressió.

Llum després de la “foscor” del 155

El cartell oficial –quatre barres tapades amb cinta adhesiva, com a denúncia de la “voluntat de silenciar les institucions catalanes”– ja va generar crítiques de l’oposició. De fet, ni Ciutadans ni el PSC ni el PP participaran en l’acte institucional més significatiu, d’indubtable caire partidista. Torra i el president del Parlament, Roger Torrent, reivindicaran avui a partir de les 20.30 hores la llibertat dels presos sobiranistes amb una marxa que anirà des de la Cambra catalana fins al Palau de la Generalitat. Al finalitzar el recorregut, diversos artistes representaran la metàfora de “portar la llum a la institució després de la foscor i la paràlisi imposada després de l’aplicació del 155”.

En vista de les circumstàncies, els socialistes catalans faltaran per primera vegada a l’acte institucional de la Diada: al·leguen que només representa “la meitat” dels catalans. Cs i el PP tampoc hi participaran, però en el seu cas fa anys que marquen distància amb les cerimònies que organitza el Govern per aquestes dates.

400.000 d’inscrits

Ningú dubta que la manifestació de dimarts a la tarda, organitzada per l’ANC i Òmnium Cultural, serà de nou multitudinària. L’ANC, que des de l’arribada d’Elisenda Paluzie a la presidència s’ha alineat amb les tesis d’agitació permanent que defensa Carles Puigdemont, ha informat que prop de 400.000 persones s’han inscrit ja per participar en una demostració que pretén omplir l’avinguda Diagonal de Barcelona. S’han contractat 1.300 autocars perquè ciutadans de totes les comarques arribin a la capital catalana.

No obstant, els últims dies han ofert alguns símptomes que els convocants temen que la manifestació no sigui tan multitudinària com en altres ocasions. Per exemple, les incessants crides a la mobilització de gairebé tots els líders independentistes. En aquests moviments cal emmarcar també la carta dels presos i els exiliats que avui publica EL PERIÓDICO.

Firmada per 16 persones –incloses Marta Rovira i Anna Gabriel– la missiva comença remarcant el caràcter “absolutament excepcional” d’aquest Onze de Setembre. En la línia de vincular la reivindicació independentista amb altres de caire divers, els presos i exiliats es declaren hereus dels “lluitadors antifranquistes” i de la tradició catalanista i reivindiquen la “república catalana”. A més, avisen el Govern de Pedro Sánchez que qualsevol proposta de negociació “ha de respectar la voluntat majoritària del poble de Catalunya”.

Últim esforç de Torra

Notícies relacionades

“Aquest Onze de Setembre omplim Barcelona de llibertat, justícia, democràcia i república. Gràcies per ser-hi sempre i per perseverar. Nosaltres no defallirem”, conclou la carta.

També el president de la Generalitat va fer aquest diumenge un últim esforç per mobilitzar els independentistes. Torra va convidar els catalans a fer de la jornada de dimarts un “clamor per la llibertat”, i va insistir que no “acceptarà” una eventual condemna dels presos. El president encara no ha explicat què farà si això passa, però afronta la Diada amb les sentències en ment.