POLÍTIQUES DIGITALS

La Generalitat demana la col·laboració ciutadana per comptar els manifestants de la Diada

El programari va ser presentat en l'últim Moblie World Congress

zentauroepp40061029 barcelona 11 9 2017 manifestacion de la diada en la imagen p170911160203

zentauroepp40061029 barcelona 11 9 2017 manifestacion de la diada en la imagen p170911160203

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Ni les xifres de la Guàrdia Urbana ni els inscrits en el web de l’ANC. La Generalitat, a través de la Conselleria de Polítiques Digitals, vol provar un nou mètode de visió per ordinador per comptar quants manifestants participen en la gran marxa de la Diada convocada per les entitats sobiranistes per a aquest dimarts dia 11 de setembre. I per això demana a la ciutadania que remeti les fotos que facin des de teulades i balcons.

El programari, desenvolupat pel Centre de Visió per Computador de la UAB (CVC), va ser presentat el febrer passat en el Mobile World Congress pel mateix Jordi Puigneró, llavors secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital i ara conseller de Polítiques Digitals. 

Puigneró ja va anticipar que permetria comptar el nombre de persones en aglomeracions i que seria “molt útil”, va dir, gràcies a la combinació de tecnologies tan avançades com reconeixement d’imatge, visió artificial, aprenentatge mecànic (‘machine learning’) i intel·ligència artificial. L’aplicació va ser desenvolupada per l’investigador del Learning and Perception Machine Group del CVC, Joost Van de Weije,r i el de la Universitat de Florència, Xialei Liu.

Però, com tots els programes basats en aquestes tecnologies, necessita ser entrenat amb el major nombre d’exemples possibles, així que la Generalitat demana als espectadors de l’acte que puguin enviar imatges geolocalitzades des d’una certa altura (entre tres i cinc metres) per poder fer bé el recompte. L’enviament també haurà d’incloure el número de tram i el moment horari en què s’han fet.

El programa, afirmen, té una franja d’error d’entre un 10% i un 20%, “la més baixa aconseguida en aquest àmbit”, segons la Generalitat.

La campanya proposa recollir les fotos a través de Twitter amb l’etiqueta #XifresDiada.  La presa d’imatges amb drons en espais urbans requereix autorització administrativa.

Notícies relacionades

“Una vegada recopilades, les imatges que tinguin la qualitat o les especificacions òptimes seran tractades i utilitzades pel CVC únicament en l’àmbit de la investigació per entrenar i fer més eficient l’algoritme comptador d’aglomeracions. Igualment, els resultats que s’extreguin seran d’ús exclusiu per a l’àmbit de la investigació”, afirma la nota d’anunci de la Generalitat.

L’algoritme, una vegada desenvolupat, podria tenir aplicacions en videoseguretat, vigilància, monitoratge i anàlisi del comportament en manifestacions, aglomeracions, concerts...