ELS ÀUDIOS DE LES DECLARACIONS JUDICIALS

Així van relatar els terroristes com es va preparar l'atemptat de la Rambla

El supervivent d'Alcanar explica al magistrat que va creure que l'atemptat contra la Sagrada Família eren "enraonies"

audio-mohamed-houli / periodico

3
Es llegeix en minuts
Á. Vázquez / R. Pascual / J. Regué / J. G. Albalat

L’únic supervivent de l’explosió d’Alcanar (el Montsià), Mohamed Houli Chemlal, va comparèixer tres vegades davant del magistrat. Entre la primera i la segona vegada no va transcórrer ni un mes, però el terrorista semblava una altra persona. Si en la primera declaració les seves respostes no solien superar les quatre paraules, a través de les quals confessava la intenció de la cèl·lula d’atemptar contra monuments i esglésies, com ara la Sagrada Família, que és l’única que va dir que coneixia a Barcelona, en la segona se'l veia més còmode i disposat a col·laborar.

Si en la primera declaració assegurava que "va seguir els seus amics" quan li van proposar de preparar explosius per atemptar "durant la nit" per no causar víctimes, en la segona compareixença davant el jutge, celebrada el 15 de setembre, Houli estava més relaxat i li preguntava directament què hi guanyava ell si col·laborava. Després de saber que la fiscalia ho tindria en compte, va explicar que "els van ajuntar" en un banc de Ripoll, la localitat en la qual residien tots els terroristes, i els van dir "concretament que el que volien era esfondrar la Sagrada Família". Vam creure que era parlar per parlar, ¿qui la podria ensorrar? I menys uns nois normals”, va explicar.

Víctima de "bruixeria"

Aquell dia és quan relata que després de menjar no sap si el van drogar o "li van fer alguna mena de bruixeria", explicació que també va atribuir que els seus amics estiguessin disposats a cometre atemptats. Va destacar que li "van notar por", que es "volia tirar enrere" i "van canviar totalment" amb ell, i li van deixar de parlar. Així justifica que li faltin dades sobre altres autors o fets que relata, com ara que l’imam Abdelbaki Es Satti coneixia un altre grup com el seu que "baixarien de França i passarien per Andorra a comprar les armes i atemptarien a Lloret de Mar" contra l’ajuntament i la policia.

Per distanciar-se dels terroristes, Houli també es refereix al cinturó d’explosius, motiu pel qual diu que comença a dubtar i que no sabia a qui acudir, perquè no coneixia cap comissaria on denunciar el "carreró sense sortida" en el qual s’havia ficat i, a més, tenia els seus pares al Marroc i no es podia recolzar en ells.

"Me l’han jugat"

Per la seva part, Driss Oukabir, també a la presó per organització terrorista, assassinats i lesions terroristes, va sostenir davant del jutge que "se l’havien jugat", perquè va ser ell qui va llogar la furgoneta que Youness Abouyaaqoub va utilitzar per atropellar tothom que es va creuar en el seu camí a la Rambla. Va insistir que la va llogar per fer una mudança, de la qual no va saber concretar ni la direcció ni qui s’havia d’allotjar en aquesta casa, i no va convèncer el magistrat. Ni tan sols quan va explicar que va pensar si suïcidar-se, escapar-se o amagar-se i va optar per entregar-se.

Notícies relacionades

Oukbabir va insistir que el seu germà Moussa, abatut pels Mossos a Cambrils, només tenia 17 anys i no podia haver comès els atemptats, per la qual cosa els hi va atribuir a Es Satty, que "menjava el cap als nanos". També va dir que no sabia per què el seu germà havia anat a França aquell estiu ni la localitat en la qual havia estat, tot i que va acabar esmentant París.

El propietari del locutori de Ripoll, Said El Karib, va justificar que va pagar amb la seva targeta els bitllets d’avió de Driss Oukabir al Marroc el 12 i el 13 d’agost perquè solia fer-ho amb clients que no en disposaven d’una de pròpia, a canvi d’una comissió de cinc euros. Ho va fer a petició del seu germà Moussa, que va anar a l’establiment acompanyat de la seva mare.

audio-salh-el-karib / periodico