El Govern retirarà el recurs contra la llei de sanitat universal catalana

Artadi i el número dos de Batet es veuran aquest dijous a Madrid per avançar en el desglaç

La ministra crida a recuperar la "presència" del Govern a Catalunya

zentauroepp44907302 meritxell batet180905112153

zentauroepp44907302 meritxell batet180905112153

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, s’ha estès aquest dimecres en els passos fets pel Govern (sobretot, a través de la reactivació de les comissions bilaterals, en la via morta des de fa set anys) per reconduir les relacions amb la Generalitat. "A alguns els semblarà poc; a altres, massa. Però s’han obert els canals de diàleg", ha dit Batet durant la seva compareixença al Congrés.

La ministra ha ofert dues proves d’aquesta "reobertura dels canals". D’una banda, la futura retirada del recurs que el Govern de Mariano Rajoy va presentar davant del Tribunal Constitucional (TC) contra la llei catalana de sanitat universal. De l’altra, una nova reunió entre l’Estat i la Generalitat.

Aquest dijous, el Congrés votarà tres decrets del Govern. Entre els quals, el que torna el caràcter universal a la sanitat espanyola. Tant Carles Campuzano, del PDECat, com Joan Tardà, d’ERC, han condicionat el seu suport a aquesta norma que el Govern retiri el recurs contra la llei catalana. El missatge estava prèviament pactat entre ells. També comunicat a la mateixa Batet, que en la seva primera intervenció ha dit: "La decisió política que va adoptar el Govern de modificar les bases en matèria de sanitat per tornar a l’assistència universal obre la porta al desistiment en els recursos plantejats davant les lleis autonòmiques que preveuen l’accés al sistema sanitari públic dels immigrants en situació irregular". Es tracta del primer anunci concret sobre retirades de recursos per part del Govern, que abordarà la resta d’impugnacions davant del TC aquest mes de setembre.

Batet ha insistit en aquesta idea durant el seu torn de rèplica. "Confio i entenc que si vostès creuen que és bo i positiu que els immigrants tinguin assistència a Catalunya, també els semblarà bo i positiu que la puguin tenir a tot Espanya. Entenc que no condicionaran aquest vot al desistiment. Però el fet d’haver retirat les bases [que van permetre la pèrdua del caràcter universal de la sanitat], fa que el recurs plantejat perdi la seva força. Això serà positiu", ha explicat la ministra. 

A més, aquest dijous la consellera de Presidència, Elsa Artadi, es reunirà dijous a Madrid amb el nou secretari d’Estat de Política Territorial, Ignacio Sánchez Amor. La cita, que es prolongarà divendres, amb la reunió dels seus respectius equips de treball, servirà per estudiar traspassos, noves retirades de recursos i, perquè les dues parts coordinin les agendes per als propers mesos, un període en el qual està prevista una trobada, encara sense data, entre el cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Quim Torra, que dimarts, en un discurs, va estendre la mà al diàleg. El dirigent de Junts per Catalunya va dir que no acceptarà una sentència condemnatòria sobre el procés de la tardor passada, però no va llançar cap amenaça concreta. Fonts del Govern remarquen la disposició a parlar del president i interpreten que, en els seus missatges independentistes, no va anar més enllà de la "retòrica".

Consell de Ministres a BCN

La reunió entre Sánchez i Torra tindrà lloc a Barcelona. El Govern central vol reforçar la seva presència a Catalunya. Entre l’octubre i el novembre hi celebrarà un Consell de Ministres. "El govern no és aliè ni està de visita a Catalunya. És també el govern de Catalunya. No és un agent exterior. No va a Catalunya. És a Catalunya, és de Catalunya. Hem de recuperar la presència davant d’una ciutadania que sent que s’ha vist abandonada per les seves institucions centrals", ha assenyalat Batet durant la seva compareixença parlamentària.

Notícies relacionades

La ministra, finalment, ha demanat al Govern "respecte a les institucions constitucionals, amb especial consideració al cap de l’Estat"; ha remarcat que qualsevol intent de "trencar l’ordenament" trobarà el "rebuig" del Govern i ha lamentat que als "domicilis, carrers i places" catalanes s’hagi "ressentit greument la convivència".

Tant el PP com Cs han criticat el Govern per la seva actitud en la crisi territorial, que consideren que ofereix massa a la Generalitat sense obtenir res a canvi. "No és diàleg; és una farsa. És impossible", ha dit la popular Alicia Sánchez-Camacho. Des del grup taronja, el seu secretari general, José Manuel Villegas, ha acusat l’Executiu d’"acotar el cap" davant de l’independentisme i ha instat a aplicar de nou l’article 155 de la Constitució o a "convocar eleccions".