TERRATRÈMOL A LA CONFLUÈNCIA

Colau nega que les tensions internes motivessin l'adeu de Domènech

L'alcaldessa apunta que Albiach podria ser la nova líder del grup parlamentari

20180905 405759 colaumo 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ada Colau s’ha quedat sola en la direcció del que sempre ha sigut, en realitat, el partit de l’alcaldessa. Després que les últimes primàries creessin una bicefàlia compartida per ella iXavier Domènech, la renúncia a la política d’aquest últim ha generat un nou terratrèmol en un espai donat als moviments sísmics.

Domènech va anunciar dimarts que ho deixava tot, "esgotat" per totes les sessions viscudes en dos anys i mig, en els quals ha sigut cap de cartell de tres eleccions i ha acumulat els càrrecs de líder dels comuns, de Podem i coordinador del grup parlamentari. Colau, que ja havia assenyalat que potser s’havien equivocat carregant tant de pes a les espatlles de l’historiador, ha tornat a incidir en aquesta tesi a RAC-1. "M’ho va explicar la setmana passada, al Pablo Iglesias i a mi. Tant ell com jo li vam demanar si podíem canviar alguna cosa. Ens va dir que havia arribat a un punt d’esgotament familiar, polític i personal. Tenia la decisió presa. Només tinc paraules d’agraïment. El trobarem molt a faltar i hem de fer autocrítica. Hem de saber repartir millor les responsabilitats. No ens ha retret res; crec que li havíem demanat massa".

Les tensions internes d’un espai volcànic han passat factura a Domènech. L’assemblea fundacional de la confluència fa un any i mig (en la qual al final, Podem, liderat per Albano Dante Fachin, es va negar a entrar) li va costar, literalment, una úlcera. I la confecció de la candidatura oficial per a les eleccions internes per renovar els càrrecs d’aquest estiu passat va tornar a ser un maldecap per al fins ara líder i va generar l’enèsima picabaralla en les comuns. Elisenda Alamany, portaveu parlamentària de Catalunya en Comú-Podem, era la seva candidata per acompanyar-lo en una direcció bicèfala i comandar una llista en la qual Domènech pretenia que hi hagués més pes dels independents i menys quotes de partits. Uns plantejaments que van xocar amb les idees de les cúpules d’ICV i de Barcelona en Comú. Adrià Alemany, marit de Colau i membre de l’executiva, va acabar decantant la balança plantejant que l’alcaldessa fos la que formés la dupla amb Domènech. “Deixar que petessin el seu equip i que Colau imposés la seva opinió és el que el va crucificar i era qüestió de temps que renunciés”, explica un membre destacat de la confluència. Colau ha negat a TV-3 que aquestes friccions hagin sigut el que hagin portat finalment Domènech a llançar la tovallola.  “És clar que hi ha debat en la nostra organització, però això no s’ha de traduir en ruptures ni en el fet que s'estiri del Xavi d’un costat i de l’altre [...]. Hem d’aprendre de l’experiència i no mirar de substituir el Xavi ni concentrar els càrrecs en una sola persona".

Reorganització del Parlament

Notícies relacionades

L’alcaldessa, que ha deixat clar que ella mai s’havia plantejat renunciar a la reelecció ("la meva disposició ha sigut sempre la mateixa"), ha explicat que el relleu de Domènech s’ha d’assumir entre tots. En aquest sentit, ha apuntat durant l’entrevista a TV-3 que Jéssica Albiach podria tenir un paper més important al Parlament. "En el mateix grup serà fàcil reorganitzar-se. Segur que podrà assumir més responsabilitat, ella que estava en el número 3". Colau ja va proposar en l’executiva de dimarts que la diputada fos la nova líder del grup parlamentari. L’alcaldessa s’ha mostrat també partidària que Elisenda Alamany continuï com a portaveu. A l’espera que aquesta reorganització es confirmi, de moment l’escó de Domènech l’ocuparà Lucas Ferro.

Una altra cosa és què passarà amb el buit que deixa al capdavant de les direccions de Podem i Catalunya en Comú. A la sucursal catalana del partit de Pablo Iglesias hi haurà primàries per reemplaçar-lo, cosa que aprovarà el Consell Ciutadà Autonòmic en la reunió d’aquest dissabte. En els comuns serà l’executiva (díficil de governar i que continua sense un nucli directiu constituït) la que decideixi qui acompanya Colau en la direcció. Susanna Segovia i Marc Parés seran els encarregats de pilotar aquest procés que podria culminar en la reunió del pròxim dia 17.