A BRUSSEL·LES

Espanya qüestiona la jurisdicció belga en la demanda civil contra Llarena

El Tribunal de Primera Instància ajorna la vista al 25 de setembre

Fonts jurídiques apunten que el procés podria durar un any

abogado-llarena / periodico

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

El primer capítol del procés civil contra el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, ja està en marxa. El Tribunal Francòfon de Primera Instància de Brussel·les ha celebrat aquest dimarts la primera vista per la demanda civil presentada per l’expresident Carles Puigdemont contra el magistrat que instrueix la causa de l’1-O. L’audiència s’ha prolongat menys de deu minuts i l’advocat que defensa Espanya i Llarena, Hakim Boularbah, ha demanat un ajornament de 15 dies. La petició ha sigut acceptada i la pròxima audiència, segons ha anunciat la presidenta de la sala 7 del Tribunal, Anne Dessy, serà el 25 de setembre.

"El Regne d’Espanya i el jutge Llarena contesten la jurisdicció de les corts i tribunals belgues. He sol·licitat que es posposés l’audiència al 25 de setembre per permetre al Regne d’Espanya intervenir per defensar la immunitat de la seva jurisdicció i la del seu òrgan, el jutge Llarena", ha explicat Boularbah després de la vista sobre el principal argument que esgrimirà davant de la justícia.

Una sala de tres jutges

Durant la seva intervenció, també ha sol·licitat al tribunal que siguin tres els jutges que dirimeixin el cas i no només un com és habitual, a causa del’"excepcionalitat" del cas.  Una possibilitat a la qual l’equip d’advocats de Puigdemont i dels exconsellers ha donat suport, igual que a l’ajornament de l’audiència. "La raó que ha invocat és una raó normal de procediment, que és que l’Estat espanyol vol intervenir en el dossier, així que necessiten una mica de temps per preparar-se", ha explicat Christophe Marchand, un dels advocats de l’expresident de la Generalitat.

La vista, a la qual han acudit els exconsellers Toni Comín i Lluis Puig, però no Carles Puigdemont ni Pablo Llarena, ha començat poc després de les 9 del matí i ha sigut un mer tràmit administratiu en què només ha intervingut Boularbah. El tribunal no s’ha pronunciant sobre la competència dels tribunals belgues, que qüestiona la defensa d’Espanya i de Llarena, i l’única decisió que ha pres és ajornar la vista al 25 de setembre.

"Va per llarg"

Notícies relacionades

Aquell dia, el tribunal establirà el calendari perquè les parts presentin els seus respectius arguments sobre la competència del tribunal i sobre els fets. Posteriorment, es convocarà una altra vista perquè argumentin les seves actituds oralment, cosa que significa que "va per llarg". Durant aquesta fase tampoc s’ha fet al·lusió a l’error en la traducció de les declaracions de Llarena, a la qual cosa ha tret ferro Marchand.

"Vam fer immediatament una nova traducció per un traductor jurat que hem enviat directament a l’advocat del jutge Llarena. Per a nosaltres aquest assumpte no té importància perquè no canvia gens el fons de l’assumpte, que continua sent la falta que nosaltres considerem molt greu comesa pel jutge Llarena durant les seves declaracions a Oviedo, on va declarar que considerava que els nostres clients no eren presos polítics, no havien comès delictes polítics", ha indicat Marchand, que ha insistit que els seus clients diuen des del principi que aquest "és un cas polític" i que "els jutges no poden prejutjar" ni "donar la seva opinió" sobre aquest assumpte.