JUTJAT DE GANT

El tribunal belga dirà el 17 de setembre si extradeix Valtonyc

El raper confia en una resolució favorable i assegura que la vista ha anat bé

valtonyc-cortado / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El jutge del tribunal de primera instància de la ciutat belga de Gant que estudia la petició d’extradició del raper mallorquí Josep Miquel Arenas, Valtonyc, comunicarà al cantant la seva decisió el pròxim 17 de setembre. No obstant, la defensa del raper s’ha mostrat confiada que hi haurà una resolució favorable i a la sortida del jutjat han explicat que la vista ha anat bé.

"Estic content perquè la fiscalia (belga) no compra l’acusació de terrorisme, però alhora estic molt trist perquè això demostra que a l’Estat espanyol estan utilitzant la paraula terrorisme com a excusa per perseguir la dissidència i que a la presó espanyola hi ha gent que no ha comès cap delicte i que són a la presó sense que es pugui celebrar un judici just com el que he tingut avui", ha manifestat Valtonyc als mitjans de comunicació que esperaven la resolució a les portes del tribunal.

El cantant està condemnat a Espanya per enaltir el terrorisme i injuriar el Rei en les lletres de les seves cançons.

La defensa ha argumentat que els fets que es jutgen s’emmarquen dins de la llibertat d’expressió, i a més no existeix la doble incriminació que ha de ser exigida per a la seva entrega a Espanya, és a dir, que els delictes que s’atribueixen al raper estiguin tipificats als dos països.

La decisió sobre l’extradició va ser posposada per un jutge de guàrdia el 21 d’agost al tractar-se d’"una qüestió de grans principis i de llibertat d’expressió", segons va explicar en declaracions a la premsa un dels advocats del cantant, Simon Bekaert.

Valtonyc, que està a Bèlgica des del juny, va ser condemnat per l’Audiència Nacional a tres anys i mig de presó per delictes d’amenaces, enaltiment del terrorisme i injúries a la corona, una sentència posteriorment confirmada per la Sala Segona del Tribunal Suprem, i actualment existeix una ordre nacional, europea i internacional de crida i cerca contra ell.

L’auguri de Valtonyc

El raper es va mostrar ahir convençut que el jutjat belga acceptaria la petició i va avançar que recorreran aquesta decisió.

Notícies relacionades

"Estic tranquil –va afirmar diumenge el raper mallorquí–, sé que, en el fons, per guanyar Espanya només falta esperar que la cagui, i l’està cagant, perquè em reclamen per delictes que no he comès i intenten aplicar un codi penal posterior a la data del meu judici, i a Bèlgica se n’estan adonant".

No obstant, creu que, demà, el jutjat de Gant "acceptarà l’extradició, perquè és un jutjat de guàrdia, però es pot apel·lar i no hi ha problema, perquè hi ha molta distància per recórrer", ha assegurat.