DECISIÓ JUDICIAL

Valtonyc creu que Bèlgica acceptarà la seva extradició a Espanya

Un jutge de Gant decidirà aquest dilluns si enrega o no el raper a la justícia espanyola

zentauroepp44163300 spanish rapper jose miguel arenas beltran  better known as v180705202840

zentauroepp44163300 spanish rapper jose miguel arenas beltran better known as v180705202840 / ARIS OIKONOMOU

2
Es llegeix en minuts

Un jutge d’un tribunal de primera instància de la ciutat de Gant (Bèlgica) decidirà aquest dilluns si accepta o no l’extradició a Espanya del raper mallorquí Josep Miguel Arenas, conegut artísticament com a Valtonyc, i condemnat a Espanya per enaltir el terrorisme i injuriar el Rei en les lletres de les seves cançons, després de l’ajornament de la vista el 21 d’agost passat. El cantant ha assegurat en una entrevista a RAC-1 que creu que la justícia belga donarà llum verda a la seva extradició, però només pel delicte d’amenaces, que són sis mesos de presó. No obstant, ha avisat que no serà el punt final al seu cas. “Podem apel·lar i el recorregut serà llarg”, ha remarcat.

Valtonyc confia en la justícia belga perquè “no està polititzada” i, a més, creu que l’Estat espanyol cometrà errors que l’ajudaran a guanyar el cas. “Per guanyar Espanya només fa falta esperar que la caguin. I l’estan cagant”, ha insistit. El raper ha explicat que està bé i que a Bèlgica està fent moltes coses que “a la presó no podria fer”.

El magistrat belga previsiblement prendrà una decisió després d’estudiar l’escrit de la defensa en què aquesta argumenta que els fets que es jutgen s’emmarquen dins de la llibertat d’expressió, i a més no existeix la doble incriminació que ha de ser exigida per a la seva entrega a Espanya, és a dir que els delictes que se li atribueixen al raper estiguin tipificats en els dos països.

La decisió sobre l’extradició va ser posposada per un jutge de guàrdia el 21 d’agost passat al tractar-se d’“una qüestió de grans principis i de llibertat d’expressió”, segons va explicar en declaracions a la premsa un dels advocats del cantant, Simon Bekaert.

Tres advocats

Notícies relacionades

Aquest dilluns acompanyaran el raper fins al jutjat de Gant els tres lletrats que s’ocupen de la seva defensa, els belgues Paul i Simon Bekaert, així com Gonzalo Boye, segons ha pogut saber Europa Press. “La possibilitat que el cas torni a ser posposat és petita”, va assegurar Simon Bekaert, que va recordar que tot i que el jutge accepti l’entrega a Espanya podria interposar-se recurs.

Valtonyc, que es troba a Bèlgica des de juny, va ser condemnat per l’Audiència Nacional a tres anys i mig de presó per delictes d’amenaces, enaltiment del terrorisme i injúries a la corona, una sentència posteriorment confirmada per la Sala Segona del Tribunal Suprem, i actualment existeix una ordre nacional, europea i internacional de recerca i captura contra ell.