El Valle de los Caídos.

El Govern respon a la Fundació Franco que les seves amenaces no impediran l'exhumació

La ministra portaveu expressa a la família del dictador que la decisió del Govern és ferma

El Consell de Ministres posa en marxa el procediment per al trasllat de les restes fora del Valle de los Caídos

zentauroepp44844537 madrid  31 08 18  isabel celaa  portavoz del gobierno  duran180831132625

zentauroepp44844537 madrid 31 08 18 isabel celaa portavoz del gobierno duran180831132625 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Consell de Ministres ha posat en marxa de forma efectiva el procediment per a l’exhumació de les restes del dictador Francisco Franco mitjançant l’aprovació de l’acord d’incoació del corresponent expedient administratiu. L’acord, que es publicarà al Butlletí Oficial de l’Estat previsiblement aquest dissabte, engega el procés de notificació “a la família i els interessats” del procés d’exhumació a fi d’obrir a partir d’aquell moment un terminid’al·legacions  de 15 dies hàbils.

Així ho ha explicat la ministra portaveu Isabel Celaá en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres en la qual ha deixat clar que “les amenaces” de la família Franco d’una querellafamília Franco  contra el Govern “no canviaran la decisió ferma” de l’Executiu de treure les restes mortals de Franco fora del Valle de los Caídos.

La ministra responia així a la comunicació remesa al president del Gobiern pel net del dictador i vicepresident de la Fundació Franco, Cristóbal Martínez-Bordiú, en què l’advertia dels possibles delictes en què podria incórrer l’Executiu amb l’exhumació de les restes i avisava de l’exercici de possibles accions civils i penals en contra seu. “Les amenaces de la Fundació Franco no van a canviar res la determinació d’aquest Govern”, ha reblat Celaá.

15 dies d’al·legacions

Després de l’acord adoptat aquest divendres, l’Estat notificarà a cada un dels membres de les famílies i altres persones interessades (inclosos els monjos benedictins del Valle de los Caídos) la decisió d’exhumació de les restes de Franco. A partir de l’última notificació efectiva a les persones interessades (un procediment que podria començar aquest mateix dilluns) s’obrirà un termini d’al·legacions de 15 dies hàbils (tres setmanes, a la pràctica) per rebre les possibles al·legacions que hauran de ser resoltes pel Consell de Ministres abans que pugui seguir endavant un procés que el Govern espera poder culminar a final d’any –“al Nadal”, ha dit Celáa– amb l’exhumació definitiva de les restes

“No hi pot haver cap mausoleu en un sistema democràtic a un dictador i crec que, com deia la vicepresidenta en la passada roda de premsa del Consell de Ministres. Hem tardat bastant, així que anem a això i això no canviarà res”, ha remarcat Celaá.

El Valle de los Caídos, cementiri civil

Respecte a les declaracions del president del Govern, Pedro Sánchez, en les que advocava per fer del Valle de los Caídos un cementiri civil i no un museu de la Memòria, Celaá ha explicat que la tramitació del decret del Govern com a projecte de llei al Congrés dels Diputats permetrà encarrilar el futur d’aquest lloc.

 “Les forces del Congrés podran presentar esmenes i hi haurà un debat, per tant tots aquests assumptes podran ser substanciats en àmbit parlamentari”, ha destacat.

Finalment, al ser preguntada per una concentració prevista aquesta nit al Valle de los Caídos, la ministra portaveu ha assegurat que si durant la celebració d’aquesta manifestació “existeix un incompliment de la llei”, les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat “intervindran”.

Notícies relacionades