RELACIONS INSTITUCIONALS

Sánchez abaixa el to i demana a Torra que doni "una oportunitat a la política"

El president insta a un diàleg entre catalans i el Govern central afirma que no es planteja aplicar el 155

"La bandera del diàleg i la negociació és nostra", afirma el president

zentauroepp44844537 madrid  31 08 18  isabel celaa  portavoz del gobierno  duran180831132625

zentauroepp44844537 madrid 31 08 18 isabel celaa portavoz del gobierno duran180831132625 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El llenguatge polític acostuma a posar de moda expressions noves per dir el mateix que es deia abans però d’una altra manera. Últimament s’ha insistit molt en el concepte "finestra d’oportunitat", per referir-se a les vies d’acord o de solució. I aquest divendres la portaveu del Govern, Isabel Celáa, ha introduït la idea de "passadís obert en política", per remarcar la necessitat de trobar una solució no judicial al conflicte amb Catalunya. Hores més tard, el president del Govern, Pedro Sánchez, en una compareixença a Costa Rica, rebaixava el to respecte a l’advertència de dijous i demanava al president Torra que doni una oportunitat a la política i que obri "un diàleg entre catalans", informa Juan Ruiz Sierra. Poc abans, el mateix president també encapçalava la idea del diàleg.

Sánchez

Ha sigut després del consell de ministres, quan la portaveu ha insistit una vegada i una altra en la política. És a dir, en la negociació entre governs. Justament, la idea de fer política és la que desplega des de fa setmanes el president Torra i la que també ha reivindicat i reclamava l’expresident Puigdemont abans de llançar-se a l’unilateralisme de la declaració d’independència del 27 d’octubre.

Fer política, doncs, és el que sembla que les dues parts estan disposades a posar en pràctica. O és el que diuen que volen, si es llegeix entre línies l’intercanvi dialèctic de les últimes hores entre els dos presidents en relació amb eventuals desacataments o il·legalitats per part de la Generalitat en el futur.

L’estira-i-arronsa dialèctic va començar dijous amb l’avís de Sánchez a Torra sobre les conseqüències de la unilateralitat. Torra, des de Perpinyà, replicava que en lloc d’amenaçar (ocultament) amb mesures coercitives, Sánchez ha d’exposar "una vegada per sempre" la seva proposta per a Catalunya. El president, sobre desobediències, insisteix que la seva "obediència" és només al Parlament.

Torra ha lamentat que, malgrat que "semblava que entràvem en una nova etapa de diàleg i de negociació", Sánchez "amenaci d’aplicar el 155 i coses d’aquestes que, fins ara, les havíem sentit molt en el passat amb un determinat partit polític, tot i que el PSOE també va votar a favor del 155."

Noteu que el president també s’acull a la via de la negociació i el diàleg. És conegut que els dos presidents es reuniran aquesta tardor al Palau de la Generalitat, en la segona trobada després de la cita del juliol a la Moncloa. En resposta a Torra, Celáa ha desactivat l’aplicació del 155: el Govern no s’ha plantejat "en cap moment" tornar a aplicar el 155 a Catalunya.

Rebaixar la tensió

Gairebé com si volgués emular John Lennon (i el seu "give peace a chance"), la portaveu insistia una vegada i una altra a donar una oportunitat a la política, recordava que l’Executiu del PSOE s’ha trobat amb un terreny de joc judicialitzat, en la qüestió catalana, i per canviar de registre ha instat el Govern a rebaixar "la seva tensió". "No pot posar com aultimàtums qüestions que no estan en el camí d’una solució del conflicte", ha afegit, abans de recordar a Torra que ha de ser "el president de tots els catalans".

Reforma de l’Estatut

Notícies relacionades

Celáa ha manifestat taxativament que el Govern no està disposat a negociar un referèndum sobre la independència de Catalunya. "El que es podria votar és una reforma de l’Estatut", ha conclòs.

Per a l’actual Govern independentista, la reforma estatutària queda curta, perquè el seu punt de partida és un altre. "Venim d’un referèndum d’autodeterminació i d’una declaració política d’independència. Aquest és el punt de partit que nosaltres posem sobre la taula", ha sentenciat Torra. En qualsevol cas, ha deixat clar que el govern català i l’independentisme estan i estaran "sempre asseguts en la taula de negociació": "La bandera del diàleg i la negociació és nostra, com la bandera de la convivència i la bandera del dret a l’autodeterminació". I és que és cert que segons fonts de Palau, sí que existeix una voluntat clara –i per tant, compartida amb el PSOE en aquest punt– de rebaixar la tensió amb un objectiu: excarcerar els presos independentistes i fer que els desplaçats a l’estranger puguin tornar. Per a això, sens dubte el clima polític ha de canviar.