FRONT JUDICIAL

El PP anima la fiscalia a querellar-se contra el jutjat belga

L'independentisme acusa el Govern de tenir «poca valentia» i d'«acovardir-se davant de la dreta judicial»

aaa-casado / periodico

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Escarafalls i retrets al tauler polític per la decisió delGovernde sufragar la defensa del magistrat del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena davant de la justícia belga, després que Carles Puigdemont i quatre dels seus exconsellers aconseguissin tirar endavant una demanda civil contra ell. L’Executiu de Pedro Sánchez nega un canvi de criteri, busca un bufet que l’atengui des de Bèlgica i insisteix que no es tracta de personalismes sinó de blindar la integritat jurisdiccional d’Espanya. “La defensarem fins a les últimes conseqüències”, va concloure la ministra de Justícia,Dolores Delgado

Però les seves asseveracions no van ser prou contundents a ulls dels populars. El president dels blaus,Pablo Casado, va instar la fiscalia que estudiï si pot querellar-se contra el tribunal que acull la demanda per “immiscir-se en la immunitat” i abraçar una “ofensa” a l’organigrama del poder judicial espanyol. Casado va criticar els“trontolls” del Governi va afirmar que el magistrat viu en un “desemparament absolut”. Tot i així, segons va informar la cadena SER,Llarena no anirà el 4 de setembre a la capital belga

Els taronges no van ser menys i van activar vies institucionals per blindar "sense fissures" el jutge. Albert Riverava registrar una proposició no de llei alCongrésque insta l’equip de Sánchez a protegir la jurisdicció espanyola davant de “la indefensió i l’assetjament independentista”. 

AUnits Podemtampoc li va agradar la decisió de l’Executiu i va citar els socialistes a retrocedir en els seus al·legats fins a la primera línia. “L’actitud inicial del Govern era la més adequada perquè intentar o pretendre defensar amb els diners de tots els espanyols per una qüestió privada un jutge no ens sembla el més adequat”, va assenyalar la portaveu Ione Belarra.

Incomprensió en l’independentisme 

Un dels impulsors de la denúncia, Puigdemont, va avisar que la decisió del Govern "establirà un precedent gravíssim" i va assegurar que la causa pel procés és un "muntatge polític". 

Postconvergentsirepublicanses van unir en el rebuig. La veu delPDECatal Congrés,Carles Campuzano,va lamentar el seu “acoquinament davant de la dreta judicial i política” i ho va qualificar de disbarat. "S’ha equivocat", va indicar el Govern. El president de la formació,David Bonvehí,“va lamentar” que “el PSOE cedeixi a les pressions del PP i Cs”.

Notícies relacionades

Molt més taxatiu va ser el republicàGabriel Rufián, que va acusar Sánchez de tenir “poca valentia”. “Que defensin un jutge que s’ha mostrat lacai de segons quins despatxos de Génova 13, el que fa és constatar que el PSOE l’únic que vol és no molestar gaire”, va concloure. 

¿Això potentorpir futurs acords? ERC va mantenir la seva mà estesa a “qualsevol iniciativa social que dignifiqui la vida de la gent”, però no per “atemptar contra els drets civils”, i el PDECat va preferir “no barrejar les coses”. 

Temes:

Pablo Llarena